Észak-Ciprus marad a jelenlegi kétállami megoldás mellett

Kép forrása: sozcu.com.tr

A jelenlegi rendszer fenntartására szavaztak az Észak-Ciprusi Török Köztársaság lakói azzal, hogy az elnökválasztás második, vasárnapi fordulójában a voksok többségét a török kormány által támogatott Ersin Tatar jelenlegi kormányfőre adták – derült ki az MTI híréből. Mint írják, eredetileg tizenegy jelölt szállt versenybe a tisztségért. de a második fordulóba Ersin Tatar mellett Mustafa Akinci államfő jutott tovább. Előbbi a szavazatok 51,7 százalékát kapta a választási bizottság tájékoztatása szerint. A részvételi arány a szokásosnál magasabb volt, ami elemzők szerint Tatarnak kedvezett.

A jobboldali nacionalista Nemzeti Egységpártot (UBP) képviselő, Recep Tayyip Erdogan török elnök támogatását élvező Tatar a jelenlegi, kétállami megoldás híve, a függetlenként politizáló Akinci pedig a megosztott sziget újraegyesítését pártolja.

Győzelmi beszédében Tatar köszönetet mondott Erdogannak, azt hangoztatván, hogy megbonthatatlan a kötelék a két ország között. A török elnök és a külügyminiszter a Twitteren gratulált neki.

Akinci elismerte a vereségét, ugyanakkor kiemelte, hogy Törökország „példa nélküli” módon befolyásolta a választási kampányt, s ő maga és családja fenyegetéseket is kapott.

Az 1975-ben népszavazással jóváhagyott első, majd a függetlenség kinyilvánítása után, 1985-ben elfogadott újabb alkotmány értelmében az észak-ciprusi török állam demokratikus, szekularizált köztársaság, amelynek élén az öt évre választott államfő áll. A posztot 2015. április 30. óta Mustafa Akinci tölti be.

Forrás: index.hu