MINDEN, AMI TÖRÖKORSZÁG – MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA 2023

  Szeretettel várunk minden érdeklődőt Minden, ami Törökország című kétnapos programunkra, a Múzeumok Éjszakája rendezvényünk keretein belül.

  A programokból:
  2023. június 23. (péntek)
  15:00 – 16:00 Bartha Júlia orientalista, néprajzkutató: Barangolás Kelet-Anatóliában

  Kelet-Anatólia varázslatos világába hívom a vendégeinket. Ellátogatunk Ankarától, a fővárostól kiindulva a Çorumon, Amasyán át Samsunba, majd délre fordulunk és Barhal IX. században épült monostorát, Divriği 13. századi Ulu dzsámiját látogatjuk meg, ahol a szeldzsuk kőfaragó művészet lenyűgöző látványát csodáljuk. Sivas, a középkori egyetemi város főtere ma is a hajdani kereskedelmi központot idézi a műhelyboltjaival, négy medreszéjével, ahol külön főiskola volt az orvostudomány és a természettudományok oktatására.
  Délebbre haladva érintjük Bartók útját Osmaniyéig útba ejtve a Gümüsler monostor bizánci templomát és az Erdemli völgy bizánci sziklatemplomait is. Közben nem csak a török műemlékekkel ismerkedünk, hanem bepillantást kaphatunk a népszokások és a népművészet színes világába is.

  16:30 – 17:30: Mánfai György fotóművész: Látlelet Anatóliáról című kiállításának megnyitója. A kiállítást megnyitja Bartha Júlia magyar orientalista, néprajzkutató

  Különleges tájakon utazunk. Félholdak, mecsetek, dzsámik, kendős asszonyok, sok gyermek. A piacokon a bazárban hamar észreveszik idegen vagy, ám mégis mindenki kedvesen fogad. Magyarisztán! – mondják és rögtön előkerülnek a pult alól az alku tárgyait képező szőnyegek, bizsuk, kendők és meglepődve látod, a magyar nyelvű leporellók!
  18:00 – 18:30:„Világok szárnyain” hangszerismertető, magyar-török gyerekdal megtanítása, együtténeklése. Kiemelt figyelem a török vendégművészünkre, aki szintén szól a gyerekekhez.
  18:30 – 19:30: Magyar-török népzenei koncert
  A magyar és a török népdalok szinte észrevétlenül fonódnak össze az előadás során. A török vendégművésznek Alicannak köszönhetően még hitelesebb képet, hangélményt kaphat a közönség a török zenei hagyományról. Szerephez jut az egyik legnépszerűbb török pengetős hangszer, a bağlama.

  Fellépő művészek:
  Guessous Majda Mária (Mesi) – ének, bağlama
  Barvich Iván – kaval, ney, tamburabrácsa, tamburacselló, riq
  Boros Gerzson Dávid – darbuka, bendir, doromb, csörgők
  Alican Polat török művész– bağlama

  2023. június 24. (szombat)
  17:00 – 18:00: Mánfai György fotóművész előadása: Varázslatos Anatólia

  A Nemrút-hegy mítosza, Kappadókia csodái mellett az Ókor csodái közt /Ephesos, Hierapolis, Pergamon, Aspendos, Side/, majd Pamukkale-ba kaluzol minket az előadó.

  18:30 – 20:00: Gruber László mesteroktató, vezetőtanár előadása: Törökországi képeslapok
  Szófia városa és a Vitosa Nemzeti Park szienit-kőfolyásai után Törökország felé vettük az irányt, ahol a klasszikus kultúra gyöngyszemeivel ismerkedhettünk (Edirne, Rodostó, Trója, Pergamon, Hierapolis, Ephesos, Míra, Xanthos, Létó), de számos természeti szépséget is meglátogattunk, így Pamukkale-t, a Saklikent–szurdokvölgyet, a Karapinar-vulkánmezőt, az Erciyas Dagi vulkáni tömbjét, s Kappadókiát. Nem sok magyar turista jut el a Datca-félszigetre, és a Világörökség részeként számontartott Safranbolu városába sem. Az Aspendosi színház és az antalyai Dünau-vízesés is lenyűgözte csapatunkat. Jártunk a hettiták földjén, négy tengerben fürödtünk, s utunk végéhez közeledve Isztambul nyüzsgő életével ismerkedhettünk. 7000 km-t utaztunk a 18 nap alatt…

  Forrás: facebook

  Kép forrása: facebook

  LEAVE A REPLY

  Please enter your comment!
  Please enter your name here