A török légierő szuperszónikus flottaparancsnoka

A török légierő átélhetett egy „most először” élményt. Első alkalommal neveztek ki ugyanis flottaparancsnoknak egy női tisztet. Az őrnagy rangban lévő pilóta, Esra Özatay lett a Türk Yıldızları (török csillagok) elnevezésű alakulat 134. flottájának parancsnoka.

Şenol Çetin alezredes, aki három évig dolgozott parancsnokként a Türk Yıldızları csapatában, a flotta parancsnokságát Esra Özatay őrnagynak adta át, aki korábban 4. számú demonstrációs pilóta volt.

A Türk Yıldızları a török légierő különleges alakulata, melyet akrobatikus bemutatók céljára hoztak létre. Csapatának tagjai F-5 típusú, szuperszónikus, azaz a hangsebességnél is gyorsabb repülőgépekkel repülnek. Az egyetlen ilyen csapat a világon, mely nyolc géppel is tart bemutatókat. Azzal is világrekordot ért el, hogy 2001. augusztus 24-én több, mint 1 millió néző előtt tartottak műsort Bakuban, Azerbajdzsánban.

Esra őrnagy 1992-ben kezdte el Légierő Akadémiáját. 1996-ban diplomázott, sikeresen befejezte a kiképzését Izmir Çiğli kerületében. Ezt követen harci kiképzésben vette részt, majd Konya 3. főparancsnokságának irányítására nevezték ki. Esra Özatay három évvel ezelőtt oktatópilótaként került a 134. flottához. Házas, egy 10 éves és egy 8 éves gyermek anyja. Jelenleg légi bemutatókon dolgozik pilótaként.

ITT megnézhetik, hogyan fogadták őt társai.

Forrás: Hürriyet

Fordította: Erdem Éva – Türkinfo 

A repülőkről pedig néhány videót mutatunk. Szálljanak be Önök is a pilótafülkébe!

 


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here