KINCSES-NAGY ÉVA: A SOKSZÍNŰ, SOKNYELVŰ TÖRÖKORSZÁG (MTBT ONLINE ELŐADÁS)

  Figyelem! Az előadáson Ön előzetes regisztrációval tud részt venni, ha Gmail-címe megadásával legkésőbb október 25-ig, az előadás előtti napig meghívót kér az MTBT e-mail címén: magyar.torok.barati.tarsasag@gmail.com. Meghívót akkor küldünk, ha még van hely, mert a résztvevők száma technikai okokból legfeljebb 100 lehet.

  Az 1989-ben alapított Magyar―Török Baráti Társaság közhasznú egyesület szívesen látja Önt következő nyilvános, ingyenes online rendezvényén, amelyen Kincses-Nagy Éva, a Szegedi Tudományegyetem Altajisztikai Tanszékének egyetemi adjunktusa, egyesületünk tagja tart előadást “A sokszínű, soknyelvű Törökország” címmel.

  Az előadás 2021. október 26-án, kedden 18:30 órakor – pontosan! – kezdődik és kb. másfél óráig tart.

  Törökország lakosainak száma ma már megközelíti a 85 milliót. A kurdok és a zazák több milliós etnikai kisebbségként élnek az országban, közülük sokaknak nem a török, hanem a kurmandzsi vagy a zaza az első nyelve (anyanyelve). Kevésbé ismert, hogy az ország etnikai palettája ennél sokkal színesebb, ma is legalább három tucat etnikai kisebbséget találhatunk az ország területén. A nemzetiségi csoportok egy kis része még beszéli a törökországi töröktől eltérő anyanyelvét. Sokan azok is, akik már csak törökül beszélnek, őrzik, számontartják eredeti származásukat, ápolják saját kultúrájukat, hagyományaikat. Létszámukról nincsenek pontos adataink, csupán az utóbbi évtizedekben kezdődhettek meg az ezzel kapcsolatos átfogó kutatások. Az előadás ezeket az etnikai és nyelvi kisebbségeket tekinti át. Törökország lenyűgöző kulturális gazdagsága nem kis mértékben nekik is köszönhető.

  Az előadást az ingyenes Google Meet videókonferencia alkalmazás használatával bonyolítjuk le, amelyet akkor vehet igénybe, ha előzőleg belépett Google-fiókjába. A Google Meet beállításaihoz legyen szíves elolvasni az alkalmazás magyar nyelvű súgóját: https://support.google.com/meet/?hl=hu

  Kérjük, ha teheti, támogassa egyesületünket! Bankszámlaszámunk: 11701004-20147150. Ha lesz személyi jövedelemadója jövőre, annak 1 százalékát is felajánlhatja nekünk. Adószámunk: 18047723-1-42.

  Ha egyesületünk rendes vagy pártoló tagja szeretne lenni, töltse ki és küldje el a magyar.torok.barati.tarsasag@gmail.com címre a honlapunkon található űrlapot: https://magyar-torok-barati-tarsasag.com/…/belepesi…
  Köszönjük érdeklődését és támogatását!

  Szabó István ny. nagykövet, az egyesület elnöke

  Forrás: facebook

  Kép forrása: facebook

  LEAVE A REPLY

  Please enter your comment!
  Please enter your name here