Erdogan ügynökei a németországi törököket is megfigyelik

Kép forrása: commons.wikimedia.org

Törökországi látogatása előtt éles kritikát kapott a német külügyminiszter a baloldali ellenzéktől éppúgy, mint saját zöld pártjától: szerintük Berlin túl elnézően bánik Erdogan rezsimjével. Aggasztó számok láttak napvilágot a németországi török titkosszolgálati tevékenységről is.

Közvetlenül ankarai tárgyalásainak megkezdése előtt kapott ellenzéki és kormánypárti, saját pártjának berkeiből jövő bírálatot Annalena Baerbock. A német külügyminisztert mindkét oldalról azzal vádolják, hogy túlságosan kesztyűs kézzel bánik Erdogannal, és szőnyeg alá söpri a külügyminisztersége kezdetén fennhangon meghirdetett emberi jogi kérdéseket – írja a Die Welt.

„Több mint aggasztó Baerbock külügyminiszterhez hasonlóan Erdogan török elnöknek udvarolni, miközben Törökország az egyik legaktívabb résztvevője a németországi kémkedésnek, ugyanakkor egyre gyakrabban használja az Interpol körözési kérelmeit szökésben lévő ellenzékiek üldözésére” – mondta Sevim Dagdelen, a Bundestag külügyi bizottságának balpárti (Linke) tagja.

Aktív kémtevékenység
A török származású német politikus és újságíró írásos kérdésére ugyanis a kormány nyilvánosságra hozta, hogy a szövetségi ügyész idén már nyolc eljárást indított titkosszolgálati ügynöki tevékenység gyanúja miatt. 2021-ben a Legfőbb Ügyészség összesen 24 eljárást indított külföldi államok feltételezett ügynökei ellen.

Forrás: www.msn.com