Erdoğan riválisa a török ​​fiatalokat szólítja meg a második választási forduló előtt

Tayyip Erdoğan elnöki kihívója kedden arra kérte a fiatal török választókat, hogy őt támogassák a május 28-i választási fordulóban, amikor is elejét akarja venni annak, hogy Erdoğan a harmadik évtizedre is meghosszabbítsa hatalmát a NATO-tag Törökországban.

Kemal Kılıçdaroğlu, a hatpárti ellenzéki szövetség jelöltje 45 százalékos támogatottságot szerzett a vasárnapi szavazáson, míg Erdoğan 49,5 százalékot, így alig maradt el attól, hogy elkerülje az autokratikus uralmáról tartott népszavazásnak tekintett választás második fordulóját.

Kép: Kemal Kılıçdaroğl Facebook oldala

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı ve Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu, 81 ili temsilen 81 genç ile birlikte Mustafa Kemal Atatürk’ün ebedi istirahatgahı Anıtkabir’i ziyaret ederek karanfil bıraktı. (Fotoğraf: Alp Eren Kaya)

Második napja veszítenek értékükből a török ​vagyon​eszközök, különösen az állam- és vállalati kötvények, valamint a banki részvények – a befektetők ugyanis arra fogadtak, hogy Erdoğan újabb ötéves mandátumot nyer, és folytatja unortodox gazdaságpolitikáját.

A 74 éves Kılıçdaroğlu azonban megpróbálta felrázni sokszor reményvesztett támogatóit, és ez pozitívan hatott az eredményre.

„A változás üzenete olvasható ki a szavazóurnákból. Akik változást akarnak ebben az országban, azok most többen vannak, mint akik nem akarják” – mondta Kılıçdaroğlu Kedves fiatalok című Twitter-üzeneteiben, arra utalva, hogy Erdoğan nem érte el az ötven százalékot.

Folytatás és forrás: szabadeuropa.hu