Erdogan elismerte, hogy Törökország nem volt felkészülve a földrengésre

Kép forrása: Image by Murat Hazar from Pixabay

A török elnök szavai arról árulkodnak, hogy komoly problémák voltak a hatóságok első reakcióival.

Egyre több kritikus hangot hallani Törökországból, ahogy a lakosság kezd felocsúdni a hétfői földrengésekből, melyek a mai napig már 11 ezer áldozatot követeltek és a WHO becslései szerint ez akár húszezerre is emelkedhet.

A panaszok többsége a hatóságok lassú reakciója, az ilyen helyzetben is erős bürokrácia, valamint a forráshiányok, a megközelíthetőségi problémák, továbbá a túlzsúfolt repülőterek miatt érkeztek.

Erdogan válaszként tíz tartományra rendelt el három hónapos szükséghelyzetet, amitől többek között azt várja, hogy felgyorsítja az intézkedéseket, hiszen amiből most a legkevesebb van, az az idő. Lévén több ezren vannak még mindig a romok alatt, a fagyos időjárás pedig tovább csökkenti a túlélők esélyeit.

A török elnök elismerte, hogy voltak problémák az első napokban, de úgy véli, hogy mostanra javult a helyzet. Népét pedig türelemre és egységre szólította fel – írja az Al Jazeera.

Erdogan arra is felhívta a lakosság figyelmét, hogy csak a hatóságok kommunikációját vegyék figyelembe, az úgynevezett „provokátorokét” ne. Bár kérdés, hogy pontosan kikre gondolt ezalatt, de vélhető, hogy a kritikák megfogalmazói is ebbe a körbe tartoznak.

Forrás: liner.hu