Elárverezik a Rác fürdőt

Készítette: Daniel Edwins from St. Paul, MN – Rácz Fürdő, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=15591543

A Fővárosi Közgyűlés 2018 után visszaszerezte volna a fürdő tulajdonjogát, hogy rendet tegyen, de a terv a választások után elakadt.

Hiába fejeződött be a Rác fürdő felújítása 2010-ben, az elhúzódó jogi és pénzügyi viták miatt azóta sem nyitott ki újra, sőt, állapota időközben olyannyira leromlott, hogy ismét felújításra szorul – írta meg a PestBuda. Hozzátették: a felszámolás alatt álló Rác Nosztalgia Kft. tulajdonában álló épületet most a hozzá tartozó szállodával együtt 5,1 milliárd forintért bocsátják árverésre.

Árverésre bocsátja a Rác Nosztalgia Kft. tulajdonában álló Rác fürdő és a hozzá tartozó szálloda épületét a céget felszámoló Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. – derül ki a nemrég közzétett árverési hirdetményből, írják. Eszerint a Gellérthegy lábánál lévő, a Hadnagy utca 8-10. szám alatti épületegyüttest, amely a 3333 négyzetméteres fürdőből és a 2070 négyzetméteres szállodából áll, majdnem 5,1 milliárd forintos (pontosan 5 088 240 000 forint) kikiáltási áron hirdették meg. Az árverés március 26-án indul és április 12-én zárul le.

Pénzügyi és jogi viták

A portál azt írja, hogy pénzügyi és jogi viták közepette a Fővárosi Közgyűlés 2018. február 21-én újra kimondta, hogy visszaszerezné a fürdő tulajdonjogát a Rác Nosztalgia Kft.-től a felszámolási eljárásban, amire 2019-ben több mint 7 milliárd forintot el is különített, a terv azonban a választások után elaladt, a megvalósulásig azóta sem jutott el. Hangsúlyozzák: a kiírás szerint a műemlék fürdő és a hotel csak egyben vásárolható meg.

Emlékeztettek: az eredetileg a török korból származó Rác fürdő épületének átépítésére az 1860-as években akkori tulajdonosa, Heinrich Johan Nepomuk Ybl Miklóst kérte fel. A két fázisban, 1864-1865-ben, illetve 1869-1870-ben megvalósuló átépítés után, még a XIX. végén lebontották a fürdő harmadik emeletét.

A Tabánban álló fürdő 1931-ben Szent Imre herceg nevét vette fel, ekkor hivatalosan is gyógyfürdővé nyilvánították, ám a II. világháborúban jelentősen megsérült. Ezután, 1963-ban ismét bezárt, mert a Hegyalja út és az Erzsébet híd összekötése miatt lebontották egy részét. A fürdő 1965-ben nyitott újra és egészen 2002-es bezárásáig működött, írják.

Forrás: mandiner.hu