Igazi gyöngyszem Budapesten: Újra megnyílik a legendás törökkori fürdő

Készítette: Daniel Edwins from St. Paul, MN – Rácz Fürdő, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=15591543

Budapest egyik legrégebbi fürdője a kétezres évek elején bezárta kapuit. Az 1572-ben idején épült fürdőre most újabb felújítás vár, hogy 2025-ben újra kinyithasson.

Budapest egyik legrégebben épült gyógyfürdője hamarosan újranyithat. A Gellért-hegy lábánál tálálható Rác fürdő közel húsz éve bezárt. Azonban, a Turizmus Világnapján meghozott döntés alapján hamarosan megkezdődik a budai műemléki épület rekonstrukciója és felújítása, 2025-ben pedig meg is nyílhat.

A török hódoltság idejében épült

A Rác fürdőnek rendkívül hosszú történelme van, hiszen az eredetileg itt álló épület 1572 körül, a török hódoltság idején épült. Az ingatlant 1864 és 1870 között Ybl Miklós tervei alapján alakították át romantikus, majd historizáló stílusban, 1943 óta pedig hivatalosan gyógyfürdőként tartják számon. A világháború okozta károk miatt több felújításon is átesett, néhány épületét le is bontották. Állapota a kétezres évek elejére annyira leromlott, hogy bezárásra kényszerült a műemlékként nyilvántartott épület. Falait ekkoriban fehér, erezett márványlapok borították szemmagasságig, két oldalfülkében kisebb medencék voltak, a csarnok hangulata pedig az 1960-as éveket idézte.

Autentikus élményt nyújthat a felújított Rác fürdő

Az utolsó felújítás 2007 és 2010 történt az eredeti Ybl tervek alapján, azonban a fürdő nem nyitott ki többet. Jelenleg, habár leromlott állapotban, a korábban feltárt történelmi elemek veszik körbe a fürdő egészét. A török medence nyitott opeionnal rendelkezdik, és a kornak megfelelő vöröses árnyalatú vakolatot kaptak a falak.

Folytatás

Forrás: www.lakaskultura.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here