Egy konyhában a törökmániás docenssel

De jó, hogy jöttök, kész az imam bayildi! – köszöntött minket vendéglátónk és igen, valóban ott gőzölgött a sütőn az említett imam bayildi. Nagyillés Jánosnál, a Szegedi Tudományegyetem Klasszika-Fiológia és Neolatin Tanszékének docensénél jártunk vendégségben, akivel a török nyelv, török kultúra és az attól elválaszthatatlan gasztronómiai iránti szenvedélyes rajongásáról beszélgettünk.

A legenda szerint, egy vallási ünnep után az imám annyira megszédült a töltött, hagymás padlizsán csodás illatától, hogy ájultan esett össze. Az imam bayildi a török konyha extra szűz olívaolajjal készülő ikonikus étele, ezért sem meglepő, hogy a legenda egy vidámabb változata szerint, az imám valójában az ételhez felhasznált nagy mennyiségű olívaolaj árának hallatán ájult el. Az imam bayildi hagymával, fokhagymával, paradicsommal, esetenként paprikával töltött, párolt-sült törökparadicsom (padlizsán). Ideális, könnyen elkészíthető vegetáriánus étel.

A törökben igazi kihívást talált

Kérlek szépen az úgy kezdődött, hogy a Történelemtudományi Doktori Iskolában néhány éve tanítottam törököket. Az egyikük, Dzengisz jó barátom lett. Tényleg, ha akarsz egy új családot, válassz egy török barátot. Náluk teljesen mást jelent a barátság mint nálunk. Először is nem panaszkodni járnak össze, mint mi

– meséli János miközben sorba pakolja ki az ételeket az étkezőasztalra. A beszélgetést két szálon próbáljuk folytatni, az egyik a török kultúra a másik a török gasztronómia iránti vonzalom. 2020-ban a koronavírus-járvány kitörésekor kezdett el török irodalmat olvasni. A meséktől a regényeken át a történelemig mindent, amihez hozzájutott. Azt mondja, sok nyelvet tanult már, de a törökben igazi kihívást talált.

Folytatás

Forrás: www.delmagyar.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here