Egészségügyi dolgozók sztrájkolnak Törökországban

Kép forrása: www.pikrepo.com

Több ezer orvos és más egészségügyi dolgozó kezdett két napos sztrájkba hétfőn Törökországban. Jobb munkakörülményeket és magasabb fizetést követelnek, miközben Törökországban az infláció az egekben jár.

Az utóbbi időben több száz orvos hagyta el Törökországot, hogy más országban jobb munkakörülmények között dolgozhasson. A világjárvány alatt rengeteg egészségügyi dolgozó számolt be kibírhatatlan túlterheltségről, a kiégéssel küzdenek.

Erdogan először kemény hangot ütött meg a távozó és távozni vágyó egészségügyi alkalmazottakkal szemben, hétfőre azonban már „fényes jövőt” ígért az szakmabelieknek. Elmondta, úgy látja, a külföldre távozó orvosok hamarosan hazatérnek. „[Törökországnak] szüksége van (…) az orvosaira.” A török miniszterelnök fizetésemeléseket és bérkiegészítést ígért az egészségügyi dolgozóknak, ez azonban ötven százalék feletti infláció mellett egyenlőre nem tudni, milyen életminőségbeli javulást jelentene.

Az sztrájkolók azt ígérték, márciusban is folytatják a munkabeszüntetést, ha nem teljesítik a követeléseiket. A Török Orvosi Szövetség közölte, hogy a sürgősségi és az intenzív ellátást a sztrájk ideje alatt is folytatják.

Forrás: 444.hu