Egerben zajlott az Európai Leány Matematikai Diákolimpia: a török lányok második helyezést értek el

A Nemzetközi Matematikai Diákolimpia (International Mathematical Olympiad, IMO) több, mint fél évszázados hagyománnyal bír. A kifejezetten lányoknak szóló versenyt, az Európai Leány Matematikai Diákolimpiát (European Girls’ Mathematical Olympiad, EGMO) 2012-ben rendezték meg először Cambridge-ben.

Ide eljutni önmagában is óriási eredmény: az adott évben az országos válogatókon legkiválóbban teljesítő 4 diák vehet csak részt a nemzetközi versenyen, ami egy életre szóló közösségi és versenyzési élményt nyújt számukra.

EGMO 2022 – Hungary Facebook oldala

Idén először Magyarország szervezte a versenyt, az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem, a Bolyai János Matematikai Társulat és A Gondolkodás Öröme Alapítvány közös munkájával. A végeredményt április 11-én délután hirdették ki.

A török és a magyar lányok is büszkék lehetnek eredményeikre.

İrem Gülce Yazgan aranyat, Melek Güngör és Sena Başaran ezüstöt, Cemre Çetin bronzérmet nyert. Ezzel a 31 résztvevő ország közül – Romániát követve – második helyezést ért el a török csapat.

A magyar lányok egy arannyal (Fülöp Csilla), egy ezüsttel (Páhán Anita Dalma), két bronzzal (Sztranyák Gabriella és Nagy Leila) az összesített táblázat ötödik helyén végeztek.

EGMO 2022 – Hungary Facebook

A feladatokat Önök is megoldhatják. Több nyelven megtalálhatók a https://egmo2022.hu/ weblapon.

Az információk forrása: uni-eszterhazy.hu

A kép forrása és további információk és fotók a versenynapokról: EGMO 2022 – Hungary Facebook oldala

Erdem Éva – Türkinfo