Dolgulu çanak köfte (Töltött köfte-tálka) – Szegedi Ági

Hozzávalók:

500 g darált hús (én marhahúst használtam)
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 db tojás
petrezselyem (ízlés szerint)
őrölt pirospaprika
só, bors, őrölt római kömény
zsemlemorzsa

A töltelékhez:
reszelt sajt
8-10 db kisebb gomba
1 kis fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 db paprika
só, bors, kakukkfű
2 db nagyobb burgonya

Először a köftét készítjük el. A vöröshagymát és a fokhagymát lereszeljük, hozzáadjuk a darált húshoz. Beleütünk egy egész tojást, meghintjük ízlés szerinti mennyiségű, finomra vágott petrezselyemmel. Sózzuk, fűszerezzük, majd annyi zsemlemorzsával gyúrjuk össze, amitől jól formázható lesz, de nem túl száraz. A tál tetejét lefóliázzuk, és amíg a tölteléket elkészítjük, betesszük a hűtőszekrénybe.

A másik vöröshagymát felaprítjuk, a fokhagymát összezúzzuk, a paprikát felkockázzuk. Nekem csak sárga húsú volt itthon, piros vagy zöld színűvel mutatósabb lesz az étel. A gombát meghámozzuk, feldaraboljuk. Kevés olívaolajon megdinszteljük a hagymát. Rádobjuk a fokhagymát, majd amikor már érezni lehet az illatát, mehet rá a paprika is. Egy-két perc múlva hozzáadjuk a gombát. Sózzuk, fűszerezzük, és addig pároljuk, míg a leve el nem fő. Ekkor levesszük a tűzhelyről.

A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, kis kockákra vágjuk.

Kivesszük a húst a hűtőszekrényből, nagyobb gombócokat formázunk belőle, melyeket olajozott tepsibe teszünk. Ujjainkkal mélyedést készítünk a gombócok közepébe, majd tetszés szerinti kerek, vagy hosszúkás formára alakítjuk. A tálkák közepébe először reszelt sajtot teszünk, erre jön a gombatöltelék, majd ismét reszelt sajt. Legfelülre kerül a burgonya.

A burgonyát meghintjük csipetnyi sóval, a tetejét megspricceljük kevés olajjal, végül kb. 200°-ra előmelegített sütőbe toljuk. Addig sütjük, míg a burgonya megsül a tetején. Külön köret már nem szükséges hozzá, csak saláta. Lehet mellé készíteni egy paradicsomszószt, de anélkül is nagyon finom!

Afiyet olsun!

Szegedi Ági / Türkinfo