Diákok tüntettek az egyetem élére Erdogan által kinevezett rektor ellen, mire a török elnök az LMBT-fiatalokat támadta tévébeszédében

Recep Tayyip Erdogan török államfő tévében közvetített beszédében ment neki a török LMBT-fiataloknak, őket okolva az isztambuli Boszporusz Egyetemen zajló tüntetések miatt. A tiltakozások azután robbantak ki, hogy az egyetem élére új rektort neveztek ki, aki az egyetem polgárai szerint egy politikai kinevezett.

A hétvégén négy fiatalt vettek őrizetbe a rendőrök, miután egy olyan képet raktak ki a rektor irodájával szemben, melyen a mekkai Kába szentély egy szivárványos zászlóval volt látható. A diákokat gyűlöletkeltéssel vádolták meg. Erdogan a pártja, az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) ifjúsági tagozatához intézett beszédét közvetítette a tévé is hétfőn, és a beszéd után újabb tüntetések törtek ki az egyetemnél, a beszámolók szerint a rendőrök több tucat fiatalt vettek őrizetbe.

Erdogan arról beszélt, hogy ők, az AKP fiataljai fogják az országot a jövő felé vezetni, és nem az LMBT-fiatalok. A török államfő pártcsaládjának fiataljaihoz szólva arról beszélt, hogy nem ők azok, akik vandalizmust követnek el, hanem épp ellenkezőleg, ők azok, akik helyrehozzák az összetört szíveket.

Az AFP hírügynökség megjegyzi, hogy jogvédő szervezetek szerint ugyan a török állam elvben szekuláris, valójában azonban az elmúlt években jóval hangsúlyosabbá vált a vallásos-konzervatív irányvonal a többségében muszlimok lakta országban. Ahol a homoszexualitás papíron legális, de valójában sok diszkrimináció éri a melegeket, és az isztambuli Pride se kapott évek óta engedélyt.

Isztambulban januárban törtek ki tüntetések, amikor Erdogan egy hozzá hű személyt, Melih Bulut nevezte ki a Boszporusz Egyetem élére. Az utóbbi napokban több helyről is jelentettek kisebb tüntetéseket, válaszul az elfogott diáktüntetők ügyére. Isztambulban 159 fiatalt vettek most őrizetbe, közülük közel 100 embert nem sokkal később elengedtek. Erdogan januárban egyszerűen terroristáknak nevezte azokat, akik részt vettek a diáktüntetéseken.

Erdogan nem először támadta az LMBT-fiatalokat, egy tavaly nyári beszédében azt mondta, hogy az LMBT-aktivisták aláássák a nemzeti és spirituális értékeiket, és megmérgezik a fiatalokat.

Forrás: 444.hu