DERVISEK TÁNCA – KONYA TÖRÖK SZUFI ZENEI EGYÜTTES ELŐADÁSA A PÉCSI NEMZETIBEN

Magyarország Kormánya Törökországgal együttműködve 2024-ben közös magyar-török kulturális évadot szervez, a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének 100. évfordulója kapcsán. Ez alkalomból Pécsett is látható lesz egy különleges zenés, táncos előadás, a dervisek tánca. A szigorú szabályokkal koreografált rituális táncban forgó dervisek lenyűgöző produkciója csak egy alkalommal, 2024. június 8-án 19.00 órakor látható a Pécsi Nemzeti Színházban (7621 Pécs, Színház tér 1.)

A Szemâ szertartás során zsoltárok hangzanak fel, melyeket zeneileg képzett kórus énekel. A táncot keleti zene, a nádsíp (zurna) fátyolos hangja, a dob (qudum), és a háromhúrú hegedű (rebáb) kíséri. A színpadon táncoló férfiakat látunk, akik bő, szoknyaszerű ruhában kecsesen forognak saját tengelyük és a színpad középpontja körül. A fejükön csúcsos fejfedő. A szema igazi célja egy rituális extázis létrehozása, amely során „kapcsolat jön létre a világ elméje és a dervis elméje között”. A rituális forgás Mevlana Dzselaleddin Rúmi (1207-1273) perzsa filozófus és teológushoz kötődik, aki a mai Afganisztánban született és élete nagy részében a törökországi Konya városában élt. Halála után az ő követői alapították a Mevlevi rendet, a forgás Istenre való emlékezés az ő híres szertartásuk, gyakorlatuk.

A „Mevlevî Semâ ceremónia”, 2008-ban felkerült az UNESCO Az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára, turnéznak folyamatosan, így az egész világ, és most először a pécsi közönség is részese lehet ennek a varázslatosan szép rituális élménynek.

szinhaz.online