Délkelet-anatóliai régió – Batman

Batman tartomány az i. sz. 4–6. század között vallási központként működött, és 7 évszázadon át a Bizánci Birodalom része volt. A 11–12. században a Nagy Szeldzsuk Birodalom és az artukidák irányítása alatt állt, és a Selyemút egyik fontos pontja volt.

Batman egy háromszázezres település Törökország délkeleti részén, az azonos nevű tartomány fővárosa. Nevét egyes források szerint a mellette csörgedező Batman-folyóról, míg mások szerint az őt körülölelő Bati Raman-hegységről kapta. Korábban Elih néven volt ismert, ami a város kurd elnevezése, mivel korábban teljesen kurd település volt.

Batman tartomány stratégiailag fontos szerepet töltött be a történelem során, mert a Tigris folyó menti termékeny földeken kívül sziklás hegyek, barlangok is találhatók a területen, amik természetes menedéket biztosítottak az emberek számára. Emiatt már az őskorban, valószínűleg a kőkorszak időszakától lakott volt, ezeket régészeti leletek bizonyítják. A tartományban az első települések az i. e. 7. században jöhettek létre, erről írásos dokumentumok is rendelkezésre állnak. Mocsaras terület alakult itt ki, amelyen egy mesterséges „sziget” is létrejött, amelyet elekhannak hívtak, és 194 évig független volt, majd i. e. 352-ben Nagy Sándor hódította meg.

I.e. 5. század és i.sz. 19. század  között több népcsoport is megfordult a területen: szíriai keresztények, görögök, asszírok, bagdadi zsidók és örmények.

A területen jelentős változás akkor következett be, amikor Elekhani Mahmud pasa irányítása alá került 1515-ben, ő a város vezetését és a nyelvhasználatot is megreformálta.

A várost vasútvonallal kapcsolták össze Isztambullal 1944-ben, ez volt a fő közlekedési lehetőség egészen 1950-ig, amikor egyre több autópályát építettek. Ekkor Batman még az Ilhu nevet viselte, és Siirt tartományhoz tartozott. 1926-ban a Batman-folyó áradása miatt az egész település víz alá került. 1957. szeptember 2-a óta hívják Batmannak, és 1990. május 16. óta Batman tartomány székhelye.

A tartomány fontos olajlelőhely, a városban található Törökország legrégibb olajfinomítója, melyet 1955-ben alapítottak. 494 km hosszú olajvezeték vezet a városból Iskenderunba. A közeli Kurtalanban található vasútállomás összeköti a várost Isztambullal. Batman közelében található még egy regionális reptér is.

Forrás: Wikipédia