December 5.: a nők választójogának napja Törökországban

December 5. a Nők jogainak napja. Ez a dátum nagy jelentőséggel bír Törökországban a női jogok elnyerése szempontjából. 1934. december 5-én Atatürk fontos lépést tett: bejelentette, hogy a török nők a parlamenti választások során szavazhatnak, illetve képviselőnek is választhatók lesznek.   

Forrás: sozcu.com.tr

Ugyanazon napon történő szavazással módosították az Alkotmányt és a választási törvényt. A 317 hellyel rendelkező gyűlésen 258 képviselő volt jelen, melynek során ellenszavazat nélkül fogadták el a törvénymódosítást. Ennek köszönhetően minden 22. életévét betöltött nő szavazati jogot nyert, és minden 30. életévét betöltött nő képviselővé választható lett.

Ezzel Törökország – a nők választójogával kapcsolatban – példaként szolgált, 11 évvel megelőzve Franciaországot és Olaszországot, 12 évvel Romániát, 13 évvel Bulgáriát, 14 évvel Belgiumot, és 36 évvel Svájcot. Érdekességként említjük meg, hogy Magyarországon már 1919. november 17. óta választhattak a nők.

Forrás: onedio.com

Az első ezt követő parlamenti választáson, melyre 1935. február 8-án került sor, a nők a képviselői székek 4,5 %-át nyerték el, így összesen 18 nő ülhetett be a parlamentbe. Ez a mérték a második legmagasabb arány világszinten.

Forrás: onedio.com

Ezt az óriási lépést megelőzően már néhány, a női jogok érvényesülését elősegítő eredményt elértek. 1930. március 20-án a nők elnyerték az önkormányzati választásokon történő szavazás jogát.

1933 óta pedig a falvakban jegyzőnek választhatták őket. Aydın közigazgatási területéhez tartozó Demirdere faluban közel 500 szavazattal elsőként nyerte el ezt a tisztséget Gül Esin, akinek később jelentős eredményei voltak a gyermekkori házasság és a nők megszöktetése elleni küzdelemben.

Forrás: onedio.com

Erdem Éva – Türkinfo