Csúcson a járvány Törökországban, Isztambulban a legsúlyosabb a helyzet

Kép forrása: www.pikist.com

Minden korábbinál súlyosabb a járványhelyzettel szembesül Törökország. Egyetlen nap leforgása alatt 62 ezer új fertőzöttről, és 288 halottról számolt be a török egészségügyi szervezet – adta hírül a New York Times.

Recep Tayyip Erdogan elnök az elmúlt héten új korlátozásokat jelentett be a muszlimok böjti hónapja, a Ramadán első két hetére. A rendelet meghosszabbította az éjszakai kijárási tilalmat és elrendelte az üzletek korábbi bezárását.

A járványügyi adatok emelkedését a vírusmutációk törökországi elterjedése okozza – nyilatkozta Fahrettin Koca egészségügyi miniszter.

Egy szigorúbb, teljes lezárásra lenne szükség, amelyet gazdaságilag és társadalmilag támogatnának – monda Kayihan Pala, a Török Orvosi Szövetség közegészségügyi tisztviselője.

Az orvosi dolgozók túlterheltek, főleg Isztambulban, ahol a legtöbb esetet azonosították – fűzte hozzá.

Az Egészségügyi Minisztérium szerint az intenzív ellátásban használt ágyak több mint 70 százalékos telítettségénél tart a országos rendszer, Isztambulra vonatkozó statisztikát ugyanakkor nem közölt a tárca.

A járvány során Erdogan végig a teljes lezárások ellen volt,
a magánszektor és a nagyvállalatok működését biztosítani akarta, mivel a gazdaság már a pandémiát megelőzően is recesszióban volt.

Az ország ráadásul nem korlátozta a turisták beutazását sem, a törökök továbbra is fogadnak más országokból érkező vendégeket.

A vírus új erőre kapásában szerepet játszott az is, hogy az isztambuli lakosok egyre kevésbé tartják be a korlátozásokat, sokan közülük hétvégenként a szabadban sportoltak a tiltások ellenére is.

Szulejmán Szojlu belügyminiszter vasárnap belengette, hogy a külföldi lakosokat tartózkodási engedélyét visszavonhatják, amennyiben megsértik a hétvégi kijárási szabályokat.

Az oltás fontos, de csökkentjük az esetszámokat az átoltottság eléréséig is. A részleges lezárás hatékony lehetőség erre – írta meg a Twitteren Fahrettin Koca egészségügyi miniszter.

Forrás: www.vg.hu