Csak pár napra elegendő gázt vettünk a törököktől, mégis van jelentősége

Kép forrása: hu.wikipedia.org

A magyar kormány mindössze 5-6 téli napra elegendő gázt vásárolt a törököktől, mégis komoly jelentőséget tulajdonítanak ennek, írja a Válasz Online, Erdogan ugyanis ezzel bejelentkezett a háború miatt gazdátlanná vált nagy európai gázközvetítő szerepére.

Törökország úgy lehet az európai gázpiac kulcsfontosságú új beszállítója, hogy egyébként maga is jórészt importra szorul, azaz nem a saját gázát kínálja. Ambíciója szerint átvehetné Németország 2022 előtti szerepét – írja a Válasz Online.

A témát a portál azzal kapcsolatban vette elő, hogy augusztus 20-án Erdogan török államfő magyarországi látogatásakor a török állami gázvállalat, a BOTAS és az MVM megállapodást írtak alá 275 millió köbméter gáz adásvételéről. És ugyan ez a mennyiség mindössze 5-6 téli napunk fűtésigényét fedezi, a kormány úgy tesz, mintha valami hatalmas üzletet sikerült volna tető alá hozni a törökökkel. A portál szerint még az is lehetséges, hogy nem tévednek ebben.

Az orosz-ukrán háború kitöréséig a németek közvetítői szerepe megingathatatlannak látszott, ám az Északi Áramlat felrobbantását követően, illetve az orosz gázról való leválást priorizáló európai országok miatt Berlin nem tudta többé ellátni ezt a funkciót és ebbe a vákuumba akar most benyomulni Ankara, hogy részben orosz, illetve azeri, türkmén és cseppfolyósított, azaz LNG gázzal bizniszeljen – szól a lap okfejtése.

Folytatás

Forrás: hvg.hu