Ceyhun Atuf Kansu: Mustafa Kemal Atatürk

A könyv – életrajz, az eredeti címben ígért „népvezér”, a szultánság romjain a független és modern Törökországot megteremtő hadvezér és államférfi: „Gazi Mustafa Paşa”, azaz a törö-kök atyja: Atatürk alakját hitelesen megidéző, a török történelem e korszakának leglényege-sebb eseményeit nyomon követő esszé.
A szerző egy fényképalbumot lapoz. Oly módon, hogy Atatürk egy-egy fényképéről részletes leírást adva idézi meg életének egy-egy sorsdöntő eseményét vagy jellemző epizódját.
A művet olvasván a magyar történelem alapvető kérdései visszhangoznak bennünk. Hiszen Törökország számára is létkérdéssé vált az imperialista intervencióval szemben az ország függetlenségének kivívása (1919-22-es Nemzeti Felszabadító Háború); az ország jövője azonban ugyanolyan követelően tette szükségessé a társadalmi haladást és a nyugati civilizá-cióval való lépéstartást is.
Az igazi hazafiság eszméivel fűtött, költői hevülettel megírt esszé megismerteti a magyar olvasót századunk egyik legkiemelkedőbb alakjával. Érdekes és vonzó olvasmány.
A török kulturális és turizmus minisztérium TEDA támogatásával.

Cím: Mustafa Kemal Atatürk
Szerző: Ceyhun Atuf Kansu
Fordító: Tasnádi Edit
Kiadó: Nap Kiadó Kft.
Sorozat: Magyar esszék
Megjelenés: 2017. április 24.

Forrás: www.lira.hu