Büşra Kayikçi (TR) koncertje – A 2024-es magyar-török kulturális évad keretén belül

Kép forrása: hagyomanyokhaza.jegy.hu

Hagyományok Háza, Hagyományok Háza Színházterem
1011 Budapest, Corvin tér 8.

Március 5. kedd, 19:00

A tehetséges fiatalról szóló portrécikkünket ITT olvahatják, hogy megismerkedjenek vele, mielőtt a koncertre indulnak.

Büşra Kayıkçı Isztambulban zenei közegben nőtt fel, kilencévesen kezdett zongoraleckéket venni, balettet tanult, és hétvégi művészeti iskolába is járt. A középiskola után azonban úgy döntött, hogy a belsőépítészetet választja hivatásul. „Az építészeti tanulmányok új szemléletet adtak a művészethez” – mondja -, és végül a zeneszerzésben találta meg azt a kreatív szabadságot, amelyet mindvégig keresett. Első műveit olyan modern klasszikus zeneszerzők, mint John Cage és Michael Nyman. Ugyanezen év novemberében saját maga adta ki a „Doğum” (törökül „születés”) című kislemezt, majd az „Eskizler” című debütáló albumát. Eddigi legjelentősebb projektjei közé tartozik a New York-i Színházi Balettel való együttműködése 2020-ban, ahol Melissa Toogood koreográfus Kayıkçı zenéjére készített kortárs táncdarabot.

Büşra Kayıkçı új albuma, a „Places” a 2019-es első kompozíciós vázlatainak és tanulmányainak folytatása és megszilárdítása, amelyek eredetileg az „Eskizler” című debütáló albumán jelentek meg. Kayıkçı megközelítése az első és a mostani albumon is bizonyos szempontból a szinesztézia jeleit mutatják- más szóval a zene és az építészet összekapcsolására vonatkozó elképzelése messze túlmutat a tisztán interdiszciplináris gondolkodáson.

A „Places” című album darabjai olyan elveket követnek, amelyeket Büşra Kayıkçı az építészetből ültetett át kompozíciós munkájába: egy tér harmonikus kialakításához megtanulta, hogy először a színeket, formákat és anyagokat válassza ki, majd ezeket kombinálja egymással. Hasonlóképpen, zenéjében moduláris díszletként határozza meg a harmóniákat, dallamokat, témákat és motívumokat, a formát és a hangzó anyagot, hogy aztán kombinálja, mérlegeli őket egymással szemben, majd pedig egyensúlyba hozza.

Forrás: hagyomanyokhaza.jegy.hu