Boza bulgurból és rizsből (török recept)

boza“BOZA ITALT a magyar források 1519-től kezdve, tehát már a hódoltság előtt említenek. Neve a században bozaser formában is felbukkan. Fogyasztását Oláh Miklós (1536) a „Kunság” vidékéhez köti, ahol a boza nevű italt „a kunok kölesből és vízből saját eljárásuk szerint ”készítik.” (Magyar Néprajzi Lexikon) Ez a leírás meglehetősen szűkszavú, pedig egy igen régi erjesztett italról van szó, amit őseink is feltehetőleg készítettek.
A Pallas valamivel bővebb, de pontatlan: “A BOZA kásából készült savanykás török ital, melyet főleg a köhögés ellen isznak. Nyári éjszakákon megjelenik a török főváros utcáin az albán bozádsi (bozaáruló) és hangos szóval kinálja a párolgó meleg, de éppen nem kellemes italt. A bozát ismerték a magyarországi kunok is; Oláh Miklós írja (Hungaria et Atila, Bécs 1763. 81), hogy Részletek

2014-04-30
Szerző: Csíki Sándor