Bolhapiacok, bazárok, heti vásárok Törökország-szerte: Antik tárgyak piaca Feriköy – Isztambul

Eskiye rağbet olsaydı, bit pazarına nur yağardı.

Ha a régi iránt érdeklődnénk, a bolhapiacon aranyeső esne.

(Török közmondás)

A bolhapiac régi és használt dolgok, nem egyszer pedig kincsek lelőhelye. Ez a török mondás úgy tartja, hogy a régi dolgokat senki nem szereti, csak az új érdekel minket. Így van ez? Ha teljesen igaz lenne, nem létezne Budapesten az Ecseri, vagy Isztambulban a Dolapdere. Sorozatunkban bejárjuk a török piacokat, amelyek régiségeket vagy különleges termékeket árusítanak. Annak pedig, aki újat, frisset szeretne vásárolni, a heti kerületi piacokat fogjuk bemutatni.

Sorozatunk első részében meglátogattuk a híres Dolapdere bolhapiacot. Innen mindössze 2 kilométernyit kell tovább bolyongani, hogy elérkezzünk Feriköy antik tárgyakkal teli piacához, amit más néven úgy hívnak: Bomonti piac. Vasárnaponként tartják a Feriköy kerületében található heti piac helyén. Bár kívülről kicsinek látszik, egy teljes napon át lehet benne nézelődni.

Az itt található árusok általában gyakorlott régiségkereskedők, sőt sok esetben valahol még üzletet is fenntartanak. Elmondásuk alapján az írógépből, vasalóból készített lámpamodellek esetében például az üzletekhez képest úgy 30%-kal olcsóbbak az árak.

A Feriköyben található tárgyak értéküket és ritkaságukat tekintve nagyon különbözőek lehetnek. Ne várjunk olyan olcsó árakat, amilyeneket Dolapderében láthattunk. Angol és oszmán időkből származó porcelánok, tengerészeti térképvizsgáló lencsék, régi reklámtáblák, bakelit lemezek, antik játékok, antikvár könyvek lelőhelye. Minden árus asztala egy korábbi élet meséje. Itt teljesen érvényes a mondás: „Aki nem lehet első gazdája egy tárgynak, az az utolsó sem lesz.”

A piactér oldalról nyitott, a tetőt óriási vaslábak tartják, ezek alatt húzódnak sorban az árusító padok. Olyan érzésünk lehet, mintha egy régi vasútállomáson járnánk. A bakelitlemezeket árusítók felől hallatszó zene is olyan, mintha az állomás étterméből szűrődne ki.

Az egyik árus, régi ismerősünk, Sevcan Göktürk köszönt minket. Nem ismer fel azonnal. Tőle vásároltunk úgy három éve egy általa felújított nagyítót Çukurcumaban. Most is egy régi távcsövet tisztogat, a kezei tökéletesen idomultak ehhez a munkához. 50 éve ezzel foglalkozik: hétközben Çukurcumában, vasárnap pedig itt találkozhatunk vele. Nagyítók, lupék, távcsövek, fémkeretes lencsék szakértője. Régi terméket gyűjt össze, megtisztogatja, megjavítja őket, majd eladja az új tulajdonosuknak.

Egy másik asztalnál Veysel Sedat Bolcal úrral ismerkedünk meg. Valójában egy tenor énekes-zenészről van szó, aki 20 éve festő is. Az antik tárgyak iránti rajongását egy idő után munkává fordította. Hétközben saját üzletében árusít, és hat éve hétvégenként a piacon is. Érdeklődési területe a régi porcelánok, porcelán könyvtámaszok és régi képek.

Akár vásárolunk valamit, akár nem, egy árussal beszélgetni a hely régi hagyománya. A séta és barangolás hosszú lesz, és biztosan mindenki elfárad. A fáradtságot pedig a piac bejárata mellett kávéval, teával, gözlemével pihenhetjük ki.

A cikk forrása: bayaiyi.com

Bomonti piac címe: Cumhuriyet Mahallesi, Semt Pazarı No:8, 34380 Şişli/İstanbul

Érdekesség, hogy a piac filmekben, sorozatokban is szerepel, így találkozhatunk vele akkor is, ha nem keressük fel személyesen. Még érdekesebb, hogy a Çarpışma (Ütközés) sorozat 13. epizódjában két cikkünk két piacát „összemosták”. A főszereplő, Kıvanç Tatlıtuğ rendőrként egy nyomot követve a szöveg szerint a Dolapderére ment, a képek szerint azonban ide, Bomonti piacára jött. Megengedjük az alkotóknak ezt a szabadságot: Dolapdere neve híresebb, Feriköy pedig határozottan látványosabb, mint az utca kövén elterülő bolhapiac.

Nem elég Bomontiból? Sétáljunk egy kicsit a piacon egy film segítségével!

Erdem Éva – Türkinfo