1 nagy pohár (3 dl) fehér szárazbab (vagy egy babkonzerv)
½ török teáspohár étolaj
1 közepes fej vöröshagyma
1 db kápia paprika
1 nagy paradicsom
2 ek paradicsompüré
1 ek paprikakrém
2 gerezd fokhagyma
Só, bors, őrölt római kömény, őrölt piros paprika (lehet csípős is)
3 pohár víz (ha van otthon húsleves, azzal még finomabb)
A babot éjszakára beáztatjuk. Másnap sós vízben megfőzzük. Amennyiben konzervet vásároltunk, ezt a műveletet megspórolhatjuk. Ez esetben a konzerv levét öntsük le, a babot mossuk át.
Aprítsuk finomra a vöröshagymát, egy fazékban az olajon dinszteljük le. Zúzzuk össze a fokhagymát, dobjuk a hagymára, majd, ha már érezni az illatát, tegyük rá a paradicsompürét és a paprikakrémet. Kicsit pirítsuk együtt, ezalatt vágjuk apró kockákra a paprikát. Miután ezt is a fazékba tettük, fedő alatt hagyjuk puhulni, ha szükséges, kevés vizet adhatunk hozzá.
A paradicsomokat mártsuk előbb forró, majd hideg vízbe, héjukat húzzuk le, kockázzuk fel. Amikor a paprika puhulni kezd, adjuk hozzá a paradicsomot is, hintsük meg kevés őrölt paprikával, római köménnyel, borssal, sóval.
Ha a paradicsom is megfőtt, beleönthetjük a babot, majd a vizet (húslevest) is. Ha szükséges még, utánasózzuk. Összeforraljuk, pár percig még főzzük, majd zárjuk el a tűzhelyet. Pihentessük legalább egy órát, hogy az ízek összeérjenek. Tálalás előtt ismét forrósítsuk fel.
Afiyet olsun!
Szegedi Ági / Türkinfo