Betilthatják Törökországban a Deutsche Welle, az Euronews és az Amerika Hangja adásait

Kép forrása: www.pikrepo.com

Törökország műsorszolgáltatási felügyelete 72 órás határidőt szabott a három nemzetközi hírszolgáltatónak, hogy működési engedélyt szerezzenek be az országban, különben betiltják a platformjaikat.

Az MTI beszámolója szerint a Rádió és Televízió Legfelsőbb Tanácsának (RTUK) döntése a német Deutsche Welle (DW), az egyesült államokbeli Amerika Hangja (VOA / Voice of America) és az Euronews török nyelvű platformjaira vonatkozik.

A kilenctagú testület többségi szavazással döntött. A testületi tagok egyike, Ilhan Tasci nyilvánosan bírálta a döntést, mivel úgy vélte, hogy a hatósági fellépés „újabb támadást jelent a törökországi médiaszabadság ellen”.

Az RTUK igazgatótanácsa, amelyben többségben van a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP), nem volt azonnal elérhető, hogy kommentálja, miért kérte az engedélyeket.

A Deutsche Welle szóvivője azt közölte, hogy egyelőre nem nyilatkoznak, mivel még nem érkezett hivatalos értesítés a hatóságtól.

Erősödő cenzúra
Törökországban az elmúlt években az RTUK felügyelete alá vonták az összes online tartalmat, amelyet a testületnek jogában áll eltávolítani is.

Az Euractiv uniós portál szerint a török média mintegy 90 százaléka jelenleg állami tulajdonban, vagy kormányközeli cégek birtokában van.

Az ország egyes nyugati szövetségesei és jogvédő csoportok azzal vádolják a török kormányt, hogy a 2016-os sikertelen puccsot ürügyként használja fel az ellenvélemény elhallgattatására. A kormány cáfolja ezt, mondván, hogy intézkedéseire a Törökországot érő biztonsági fenyegetések miatt van szükség – írta az MTI.

Mint arról a Media1 beszámolt, a Deutsche Welle adását nem sokkal korábban Oroszországban is betiltották. Abban az esetben jogi lépésekre készül a médiaszolgáltató. A DW az oroszországi betiltását a sajtószabadság sérelmeként értékelte.

Forrás: media1.hu