Bemutatjuk az Emmy-díjas alakításért jutalmazott sorozatot: Şahsiyet

Haluk Bilginer török színészt 2019 novemberében a 47. alkalommal megrendezett nemzetközi Emmy-díjátadón a Şahsiyet (Személyiség) című webtévésorozatban nyújtott alakításáért a legjobb férfi színész díjával jutalmazták.

forrás: ensonhaber

Ismerjük meg a sorozatot, mely a színész díjnyertes alakítása mellett egyéb okok miatt is érdemes arra, hogy megnézzük!

A 12 részes sorozatot 2018. március 17. és június 8. között vetítették Törökországban a Puhutv internetes médiaszolgáltató oldalán.

A készítő produkciós cég – Törökország legnagyobbja – az Ay Yapım, mely önmagában is garancia a minőségre. Ők gyártottak több magyar néző által kedvelt sorozatot is: A Tiltott szerelem (Aşk-ı Memnu), a Végtelen szerelem (Kara Sevda) és a Fatmagül (Fatmagül’ün Suçu Ne?) csak néhány a cég termékei közül.

A Şahsiyet sorozat 2018 novemberében a filmes világban mérvadó internetes oldalon, az IMDB TOP 250 listáján a 39. lett, 10-ből 8,8 ponttal.

Nézzük a történetet! Műfaja krimi, tele rengeteg izgalommal. Ki kell emelnünk, hogy a kicsit sem komikus történetet végtelen humorral mesélik el. A képi megvalósítások, a jelenetek egymásba kötése egy pillanatra sem engedik meg, hogy a néző figyelme elkalandozzon. Bármikor történhet vagy elhangozhat valami rendkívül fontos.

Főszereplője Agâh Beyoğlu, egy nyugdíjas bírósági jegyző, aki a legnyüzsgőbb Isztambuli kerületben, Beyoğluban él egyedül, mert lánya külföldre költözött, felesége elhunyt. Amikor az Alzheimer megtámadja, élete teljesen felborul, emlékezetkiesésben szenved. Ám ráébred, hogy ez egy lehetőséget is jelent: végre akar hajtani egy gyilkosságot, melyet évek óta tervez. Úgy gondolja, ha úgyis elfelejti a bűnét, akkor megteheti. A történések része lesz Nevra, egy rendőrnő is, akinek mintha szintén lenne köze az eseményekhez. Vajon Nevra és Agâh történetének összefonódása csak a véletlen műve?

A főbb szereplők: Haluk Bilginer, Cansu Dere, Metin Akdülger, Şebnem Bozoklu.

Haluk Bilginer már a díj megnyerése előtt is az egyik – nemzetközi szinten is – elismert török színész. A magyar nézők láthatták a Fűrészporos mesék című filmben és az Ezel című sorozatban is. 1954-ben született Izmirben, és 1971 óta szerepel színpadon. Külföldön az 1985-ös EastEnders BBC sorozatban vált híressé. Filmográfiájában 30 film és 17 sorozat szerepel, még hollywoodi sorozatban is játszott (Indiana Jones). 1996-ban megalapította az isztambuli Oyun Atölyesi nevű színházat, ahol egyébként éppen fut egy magyar szerző, Hajdú Szabolcs darabja, a Daha İyi Günlerimiz Olmuştu (Voltak már jobb napjaink).

Cansu Dere játssza Nevrát, a munkájának élő rendőrnőt, aki a gyilkossági osztály egyetlen női nyomozója. Cansu Dere sikeres modellpályafutását követően lett színész. Számtalan film és sorozat szerepel szakmai múltjában. Láthatták őt a magyar nézők az Ezel – Bosszú mindhalálig című produkcióban, vagy legújabban az Anya címűben.

Metin Akdülger, szerepe szerint Ateş, akinek – egy éppen általa írt hír miatt – útja kereszteződik Nevráéval. Az ok, ami miatt Nerva mindenáron rendőr szeretne lenni, meglepésekkel teli módon köti össze az újságíróval. A színész 1988-ban született Bursában, Yıldız Kenter iskolájában tanult színészetet. Megismerhetjük őt a Muhteşem Yüzyıl Kösem sorozatban IV. Murat szerepében, vagy a gazdag ficsúr, Orkun szerepében a Medcezirben. 2019 decemberétől pedig főszerepben is láthatjuk, a Netflix második török sorozatában, az Atiyében is.

Şebnem Bozoklu játssza a beteg Agâh lányát, Zuhalt, aki külföldön élt férjével, azonban házassága megromlása miatt hazatér Isztambulba. Új életet kell magának felépítenie, ráadásul folyamatosan aggódhat apja, és annak rendszeres, meglepetésszerű eltűnései miatt. A szerepet játszó színésznő édesapja török, azonban édesanyja egyiptomi, így arabul is beszél, és ennek köszönheti egzotikus szépségét. Színházban és filmekben is játszik. Kétszer is kapott díjat: legjobb komikus színésznő (2009), és legjobb színésznő (2010).

Egy – magyar – nézői vélemény a produkcióról: „Egészen más, mint a megszokott török sorozatok. Az elsőtől az utolsó pillanatig fantasztikusan felépített, izgalmas történet. A fényképezés, a rendezés és a főszereplő bravúros játéka végig lenyűgözött. A végére szinte megszeretjük és megértjük a gyilkost.”

Ha már ilyen jó ez a történet, ismerjük meg a forgatókönyvírót is! Hakan Günday török író a Hacettepe Egyetem irodalom karán, francia fordító szakon végzett, majd Brüsszelben politológiát tanult. 7 könyve jelent meg. 2015-ben Daha című könyvével elnyerte a francia Médicis külföldi íróknak ítélt díját.

Magammal is igazságtalan lennék, ha nem említeném meg a rendező, Onur Saylak nevét. Ugyanis az utóbbi években az egyik kedvenc színészem, és mint látható, nem csak színészként, rendezőként is remek. Igazi művészetnek élő, vérbeli színházi ember. Szinte csak miatta érdemes volt megnézni a Çarpışma sorozatot, ahol Velit alakította.

Végül melegíteném az egyik forgatási helyszínt. Kambura egy vidéki kisváros, melynek nevét ezerszer halljuk, mert a szálak többször odavezetnek. Hol is van Kambura, mely a légifelvételek alapján egy csodálatos kis sziget? Nos, Kambura létezik is meg nem is: a felvételek ugyanis a Bursa megyei Gölyazıban készültek, és valóban egy különleges kis sziget, de a filmbeli városnév csak kitalált.

Íme a sorozat beharangozó videója, melyet a produkciós cég az Emmy-díj kiosztó után osztott meg. Angol felirattal látható, így a törökül nem tudók számára is érdekes lehet.

Erdem Éva – Türkinfo