Befejezték az oroszok a karbantartást, megint rendesen jön a gáz a Török Áramlaton

Kép forrása: hu.wikipedia.org

Tavaly október óta ezen a gázcsövön érkezik Magyarország gázellátásának java része.

Sikeresen véget értek a Török Áramlat karbantartási munkálatai, moszkvai idő szerint hétfő este nyolckor újraindult a gázszállítás a csövön a rendes üzem szerint, közölte a Gazprom a hivatalos Telegram-csatornáján.

A Török Áramlatot múlt kedden zárták el részlegesen az egyhetes rendes, éves karbantartás miatt. A jelek szerint minden a terveknek megfelelően alakult. Az évi 31,5 milliárd köbméter szállítókapacitású cső az utóbbi időben erősen felértékelődött a magyar gázellátás szempontjából, mert tavaly október óta az Ukrajnán keresztül vezető útvonal helyett ez a délről érkező cső felel a hazai ellátás javáért.

A karbantartások miatt egyébként annyira vészesen nem esett vissza az ezen a csövön Magyarországra érkező gáz mennyisége. Szijjártó Péter legalábbis azt mondta, a munkálatok miatt a várt napi 12 millió köbméter földgáz helyett napi 10,6 millió köbméter orosz gáz érkezik ebben az időszakban. A Gazprom egyébként azt is vállalta, hogy a kiesett mennyiséget később visszapótolja.

Mivel az orosz nagyvállalat a másik jelentős, Európába vezető csöve, az Északi Áramlat I. szállítókapacitását hetek óta erősen korlátozza – most épp kb. a kapacitás 40 százalékán működik – volt némi félsz, hogy a Török Áramlat sem a megszokott intenzitással szállítja majd a gázt a karbantartás után. Mégpedig azért, mert bár a Gazprom szerint az Északi Áramlat I. szűkülete karbantartási problémák miatt áll fenn, mások mellett Németország és Olaszország úgy véli, ilyesmiről szó sincs, és a szállítás korlátozásával a Kreml csak magasban akarja tartani a gázárakat, válaszul az orosz olajexportot sújtó EU-s szankciókra. Erre utal az is, hogy Ukrajna közölte: kész arra, hogy a megszokottnál több gázt engedjen át Európába a csövein, hogy ezzel kipótolja a Németországba befutó csőből eltűnt mennyiséget, de a Gazprom nem reagált az ajánlatra. Akármi is az északi vezeték szűkületének az oka, a jelek szerint ez a déli vezetéknél nem áll fenn.

Folytatás

Forrás: hvg.huh