Bátorították a doppingolást az ókori görögök

39664Nemhogy tiltották, bátorították a teljesítményfokozó szerek használatát az ókori Hellászban – mutattak rá régészek a törökországi Magnesiánál feltárt leletek nyomán.

Asafa Powell azt gondolhatja: bárcsak kétezer évvel ezelőtt élt volna. A 100 méteres síkfutás korábbi világcsúcstartó jamaicai sprintere egyike volt azon számos sportolónak, akinek a szervezetében tiltott szereket mutattak ki egy nemrégiben kirobbant doppingbotrány során. Minden bizonnyal más megítélésben részesült volna a karibi ország ünnepelt sztáratlétája, ha az ókorban versenyez, hiszen ami miatt ma megdöntötték szobrát, azért Hellászban pajzsa emelték volna.

Ezt állítják azok a régészek, akik a törökországi Aydın tartományban (Égei-tengeri régió) végeztek ásatásokat. Az ókori Magnesia lakói ugyanis a középkorban fájdalomcsillapítóként alkalmazott, szelleműző hatásúnak vélt mandragóra főzetek készítettek, növelve vele a sportolók teljesítményét, amiért nemhogy elítélték őket, inkább elismerésben volt részük – nem beszélve az atlétákról.

Részletek

2013-09-17