Bartha Júlia: Közös pontok a török–magyar táplálkozási kultúrában

Kávé

A kávéfogyasztás szokását a törököknek köszönhetjük. A hagyomány szerint a kávé Arábiából Perzsián át a jemeni Mohka városából származik. A 14–15. században már nemcsak élvezeti italként, hanem gyógyszerként is használták. Isztambulban az 1550-es években már kávémérések nyíltak. Nagy Szulejmán 1552-ben a kávéfogyasztást korlátozta, majd többször betiltották a birodalmon belüli kávéfogyasztást. Ezek a tilalmak azonban nem tartottak sokáig, a kávé feltartóztathatatlanul elindult világhódító útjára. A kávé a törökök nemzeti itala lett. Török földről örmény kereskedők révén terjedt el a kávé Európában, s eljutott hozzánk is. Pesten és Budán 1579-től kávémérésekben (Káhve Háne) török kávéfőzők (káhvedzsik) készítették a bódító illatú fekete italt.[49] A kávéfogyasztás része lett az étkezési szokásoknak. Olyan népszerű lett, hogy a 18. század elejére már a kávémérések valóságos kávéházakká nőttek, és a közösségi élet színterei lettek. A kávéház kifejezés Mikes Kelemen leveleiben tűnik fel először 1738-ban. Ma már olyan népszerű a kávé mind a török, mind a magyar étkezési kultúrában, hogy el sem tudnánk képzelni nélküle az életünket. Szertartássá lett a kávé fogyasztása. Ahol kávé illata lengi be a házat, biztos lehet benne a vendég, hogy szívesen látják.