Bábeli zűrzavar az isztambuli koncerten

Forrás: Cantemus

Török és magyar nyelven egyszerre csendült fel Isztambulban a kórusmű.

A közösségi oldalakon olvasható bejegyzések szerint a közelmúltban „őrjöngő sikert” aratott a nyíregyházi Cantemus Gyermekkórus, a közönség „álló ovációval” jutalmazta a magyar kórus produkcióját. Mindez Isztambulban történt április végén a kórusmuzsikai világszimpóziumon.

Lehetőség találkozásra
Az isztambuli élményekről kérdeztük Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagyot, az énekkar művészeti vezetőjét.

– A szimpózium legfőbb célja az, hogy lehetőségük legyen a világ kórusainak és szakembereinek a találkozásra. Az énekkarok különböző helyszíneken mutatják be tudásukat, előadások hangzanak el, és vannak műhelymunkák is. A világon ma már nagyon sokan tudnak nagyon sok mindent a kóruséneklésről, hazánk pedig kezd megszűnni mint Kodály országa, lassan már ámulattal nézi, hogy más földrészeken milyen nagyszerű énekkarok vannak – mesélte a karnagy.

– Most is sok országból jöttek résztvevők. A szervezők nagyon figyelnek arra, hogy a világ minden pontjáról érkezzenek együttesek, így most is érkezett kórus többek között Észtországból, Indonéziából, Libanonból, Amerikából, Gabonból, Portugáliából, Spanyolországból, Svédországból, Kanadából, hazánkat a Cantemus képviselte.

– Az öt nap alatt két koncertet adtunk. Már korábban eldöntöttem, hogy három látványosságot biztosan megnézek a gyermekekkel, szerencsére a próbák között tudtunk szervezni szabadidős programokat. A Hagia Szophiát nem lehetett kihagyni, a közelében volt a gyönyörűséges Kék mecset, s felkerestük a nagy bazárt is, ahol szerencsére nem tévedt el senki sem. Távolról megcsodálhattuk a Bosz­porusz-hidat is.

Folytatás

Forrás: www.szon.hu