Az oroszok után a többi európai turistát is várják Törökországban

Kép forrása: www.pikrepo.com

Lassan áll talpra a török turisztikai szektor a februári földrengés után, a túlélőket ugyan elvitték a szállodákból, a külföldi vendégek egyelőre nem jönnek olyan számban, mint korábban.

A több mint ötvenezer ember életét követelő februári földrengés óta a külföldi turisták kétszer is meggondolják, hogy Törökországot válasszák-e a pihenés célpontjául. A lehetőségek pedig adottak: bár a túlélők jelentős részét szállodákban helyezték el a tragédia után, a kormány betartotta az ígéretét, és a turistaszezon kezdetére áttelepítette őket vendégházakba és kollégiumokba, a hotelek így készen állnak.

A turizmusból származó bevetél kulcsfontosságú Törökország számára, különösen most, amikor Recep Tayyip Erdogan elnök megpróbálja csökkenteni a költségvetés tavaly 48,8 milliárd dollárra hízott hiányát, és lassítani a márciusban még mindig 50,5 százalékos inflációt. A turizmus adja az ország GDP-jének 10 százalékát, 1,7 millió embernek ad munkát, ami az összes foglalkoztatott 5 százaléka (a foglalkoztatási ráta 44 százalék alatti).
A vendégek azonban nem jönnek az ország minden részébe. A Reuters összeállítása szerint Isztambulba már a földrengés előtti két hétben hét százalékkal kevesebb turista érkezett, mint a koronavírus-járvány előtti utolsó teljes év, 2019 azonos időszakában.

A visszaesés viszont azóta elérte a 31 százalékot.

A foglalások számának csökkenése azt jelenti, hogy kevesebb bevételhez jutnak a turisztikában dolgozók és az egész gazdaság. „Az ország hónapokig kiválóan teljesített, a pandémiát követően élen járt az európai utazás fellendülésében, most viszont egyértelműen zuhanórepülésbe kezdett a Törökországba irányuló nemzetközi turizmus” – hangsúlyozta a hírügynökségnek Olivier Ponti, a ForwardKeys utazási adatszolgáltató alelnöke.

Folytatás

Forrás: www.vg.hu