Az Irodalom Éjszakája immár nyolcadik alkalommal

Az Irodalom Éjszakája immár nyolcadik alkalommal hív rendhagyó világirodalmi sétára, melyen ezúttal három estén át 27 ország 27 szerzőjének műveiből olvasnak fel színészek részleteket az irodalomhoz nem kötődő, azt újszerű megvilágításban láttató helyszíneken.

Az idei téma, amelyhez a kiválasztott művek kapcsolódnak: LÁBNYOMOK.

Az Irodalom Éjszakája Budapesten évről évre új városrészbe vándorol, hogy az irodalmi élményen túl a város kulturális sajátosságaira is felhívja a figyelmet. Az idei év amiatt különleges, hogy a világirodalmi paletta sokféle árnyalatát felvillantó műrészletek egyetlen helyszín, a Fővárosi Állat- és Növénykert különböző pontjain hangzanak el a Vígszínház színművészeinek előadásában, a nap kései óráiban. Így olyan arcát mutathatjuk meg a közkedvelt létesítménynek, melyet a hagyományos látogatók aligha ismernek.

Forrás és minden részlet a programokról

Fontos: A belépés I N G Y E N E S, ugyanakkor az idén (rendhagyó módon)
R E G I S Z T R Á C I Ó H O Z K Ö T Ö T T

Az idei török irodalmi mű, amivel megismerkedhetnek Nermin Yıldırım könyve, a Az álmokat nem szabad elmesélni.

Fordította: Nagy Marietta

Várható megjelenés: 2023. 05. 28.

Felolvas: Brasch Bence

2023. június 9.
Helyszín: hamarosan

Kép forrása: Shafak és a török irodalom, fordítói oldal

Az álmokat nem szabad elmesélni
Nermin Yıldırım könyvének szálait az elhallgatások, titkok és álmok logikája szervezi. A regény főhőse, Eyüp, az álmaiban tükröződő múlt nyomait követve szembesül azzal, hogy miért távolodott el közvetlen környezetétől már egészen fiatalon, miért jelent neki problémát a gyerekvállalás a jelenben, miért és mikor siklott félre családtagjai élete. A fiatal török írónő nagyregényében mesterien váltja a nézőpontokat, és hatalmas empátiával mutatja be szereplőit.

Nagy Marietta 1998-ban végzett az ELTE BTK-n történelem-török filológia szakon. Műfordítóként és tanárként dolgozik, többek között olyan török szerzők műveit tolmácsolta a magyar közönségnek, mint Elif Şafak, Ahmet Ümit és Mario Levi.