Az Ilisu gát megépítésével eltűnhet Hasankeyf, az ősi város

commons.wikimedia.org

Az Ilisu gát megépítésével eltűnhet Hasankeyf, az ősi város

Törökország legnagyobb vízenergia programja a Délkelet-Anatóliai Projekt, melyben összesen 22 gátat és 19 vízerőművet építenek fel. A program keretén belül – várhatóan idén – épül fel az Ilisu gát. Ha elkészül, 11 milliárd m3 vízzel árasztanak el közel 74.000 hold földet, így Hasankeyf is víz alá kerül.

Ankara szerint a terv megvalósulása esetén Törökország legszegényebb területein élők életszínvonala javulni fog, az öntöző-rendszerek kiépítésével a termőföldek területe bővül, ezzel több munkalehetőséget teremtenek az itt élőknek. Az ország energiaszükségletének jelentős részét saját erőből állítják majd elő. A program megvalósulásával a külföldi energia-behozatal csökkenését várja Törökország, valamint a fejlesztések révén a turizmus is fellendülhet.

Az Ilisu gát megépítése a szomszédos Szíria és Irak vízellátására is hatással lehet, ezért nem egyeztek bele annak megvalósításába. A tervezett projekt miatt az országok közötti feszültség tovább nő.

A beruházást bíráló aktivisták attól tartanak, hogy az Ilisu gát megépítésével a Tigris folyó melletti Hasankeyf több ezer éves, felbecsülhetetlen régészeti és kulturális kincsei is Savaçan, az Eufrátesz folyó délkeleti, kurdok lakta részén volt apró közösség sorsára jut.

Savaçant a Birecik gát víztározójának 15 évvel ezelőtti feltöltésekor teljes egészében elárasztották, az embereknek el kellett hagyniuk házaikat. Ma már csak egy mecset minaretje látszik ki a vízből, ha elhalad egy hajó.

Törökország szerint a régészek azon fáradoznak, hogy a gát elkészültéig Hasankeyfben a lehető legnagyobb – eddig még fel nem fedezett – területet tárjanak fel. A tervek szerint az itt talált ókori emlékeket összegyűjtik és egy szabadtéri kiállítás keretében mutatják majd be.

Mathias Depardon – félig francia, félig belga származású – dokumentumfilm fotós a vízenergia programról néhány éve hallott, amikor Törökországba érkezett. Szerinte a térségben nem mindenki ellenzi a gát felépítését. A 34 éves fényképész személyes feladatának tekinti, hogy az eltűnőben lévő várost megörökítse, mielőtt még elöntené a víz.

Forrás: time.com

2015-04-07
Kollár Kata – Türkinfo