Az igazi Nagy Szulejmán és kora 5/5: Hürrem

Forrás: hu.wikipedia.org

Történeti háttér az immár végeérhetetlennek tűnő tv-sorozathoz, részletezve a Magyarország térségében lezajlott eseményeket.

És akkor nézzük, hogy ki is volt a film másik főszereplője, Hürrem. Roxelána, a mai Ukrajna területéről származott, egyes források szerint egy pópa lánya volt, és eredetileg Alekszandra Anastasia  Liszovszkának hívták (gyakran Rokszolána vagyis „Ruténiai” néven emlegették). 1505 és 1510 között született Rohatinban. Családját a tatárok megölték, mikor megtámadták a falujukat. Hürremet elfogták, és több rabszolgapiacra került, végül az isztambuli rabszolgapiacon adták el. Ibrahim pasához, I. Szulejmán szultán legjobb barátjához került, õ ajándékozta az 1520-as évek elején a szultánnak, épp amikor az megkezdte európai hódításait. A leírások szerint lángvörös hajú, apró termetű, filigrán nõ volt, a róla készült képek nem mutatnak különösebb szépséget, csak okos szemei élnek szabályos arcában. A háremben a neve Haszeki Hürrem lett, a Nevető, mert szerette a tréfát, és jókedvet árasztott maga körül. Élénkségével, vidámságával teljesen elbűvölte a hallgatag, zárkózott, depresszióra hajlamos Szulejmánt, errõl tanúskodnak a hadjárata alatt küldött leveleinek megszólításai: „Én igazi királynőm, mindenem!… / Kedvesem, fénylő holdam!… / Leghűbb társam, egyetlenem!… / Minden szépség úrnője, királynőm!” Kapcsolatuk kezdetén Roxelána még nem tudott folyékonyan írni, olvasni, így kénytelen volt írnokkal íratni válaszait. Később azonban ebbe is beletanult, mint sok mindenbe. Főleg a hatalomba. Már eleve megerősítette hárembeli pozícióját, hogy az első öt évben öt gyermeket szült a szultánnak, négy fiút és egy lányt. A trónra esélyes elsőszülött fiút azonban az előző kegyencnő, Mahidevran szülte, akinek sehogy sem tetszett, hogy a szultán teljesen elhanyagolja őt legújabb kedvence miatt. A sokáig magába fojtott harag egy napon elemi erővel tört ki: tíz körömmel esett neki vetélytársnőjének, egész csomókat tépett ki dús hajából, és véresre karmolta az arcát. Amikor a szultán tudomást szerzett erről, Mahidevrant az engedetlen feleségek és ágyasok lakosztályába, a Régi Palotába száműzte. Enyhe büntetés volt, hisz bőrzsákba varrva a tengerbe szokták dobatni kegyvesztett asszonyaikat a szultánok. Igaz, Mahidevran is csak a körmeit használta, nem halálos mérget vagy arcot elcsúfító, maró folyadékot, mint azt számtalan sorstársnője tette.

1533-ban a még mindig fülig szerelmes szultán, aki két ostrom között gyönyörű verseket írt imádott asszonyához, feleségül vette őt. Hallatlan dolognak számított, hogy egy rabszolganőt a szultán törvényes nejévé tegyen. Minden szabad percét nála töltötte, a legtitkosabb terveit is vele beszélte meg, lakosztályából titkos átjáró vezetett Roxelána lakrészébe (állítólag maga Hürrem okozott egy tüzet, amit ellene irányuló merényletnek állított be és ezzel az ürüggyel költözött ideiglenesen a palotába, ahol végleg ottmaradt). Szulejmán az ő kedvéért építtette át a palotát, a Topkapıt fényűző termek sokaságával, pazar fürdőkkel bővítve. A török birodalomhoz hasonlóan a szultáni rezidencia is az ő uralkodása alatt élte a fénykorát. 1534. március 19-én elhunyt anyósa, Hafsa szultána. Ezáltal mint az uralkodó felesége, ő vette át a helyét mint Valide szultána. Rajta kívül az Oszmán Birodalomban csak egy szláv származású szultána uralkodott, Turhan Hatice. Vele ért véget a Hürrem által elindított, mintegy 130 éves korszak: a nők szultanátusa.

Hürrem évekig tartó viszályban győzte le Pargali Ibrahim pasát, aki a szultán gyermekkori barátja, nagyvezíre és legfőbb tanácsadója volt. Épp emiatt féltékenykedett rá Roxelána, nem akarta, hogy más is tanácsokat adhasson a szultánnak. Ibrahim számtalanszor lehetőséget kapott az uralkodótól arra, hogy elhagyja Isztambult, de ő saját felelősségére maradt. 1536 március idusán a szultán a Topkapı palotába hívatta Ibrahimot, majd korábbi ígérete ellenére (miszerint nem fogja megöletni), elküldte a selyemzsinórt neki. Roxelána eszes nõ lehetett, a szultánhoz írt levelei remek pszichológiai érzékről tanúskodnak: a szeretett férfi önbizalmát erősítő, hízelgő magasztalástól a családi élet apró történéseinek szórakoztató leírásán át az okos tanácsokig minden megtalálható bennük. Immár törvényes feleségként megkezdte intrikáit az elsőszülött ellen, hogy saját gyermekeinek biztosítsa a hatalmat. Saját és gyermekei útját egyengető ambíciói miatt nem egy ember vesztette el vagyonát, pozícióját vagy életét. Rüsztem pasával, egyik leghűbb szolgálójával, a birodalom nagyvezírével sikerült elérniük, hogy árulással vádolják meg a trónörökös Musztafát*. Ezt követően a szultán csatába hívta, ahol hagyományos oszmán módon (selyemzsinórral való megfojtás) kivégezték (Szulejmán 3 napig nem engedett hozzáérni senkit a holttesthez, hanem sírva borult rá). (Hürrem már csak ezek miatt is megérdemelte volna a keresztény Európa részéről, hogy szentté avassák, hiszen egymaga többet ártott az Oszmán Birodalomnak, mint a Habsburgok és a pápák.) Politikai játszadozásainak esett áldozatul továbbá Kara Ahmed pasa nagyvezír is.

A cikk folytatása >>>

irodalmilap.net