Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének új elnöke Mevlüt Çavuşoğlu

Strasbourg, 2010.01.25 – Az Európa Tanács 318 tagú Parlamenti Közgyűlése az Európai Demokrata Csoport török képviselőjét, Mevlüt Çavuşoğlut választotta új elnökévé a januári ülésszak plenáris ülésén. A spanyol szocialista Lluís Maria de Puig utódjaként Çavuşoğlu a Parlamenti Közgyűlés 25. elnöke, és az első török politikus ezen a poszton, amióta Törökország 1949 augusztusában az Európa Tanács tagjává vált.

– Egy olyan országból származom, amely kétezer éve büszke arra, hogy földrészeket köt össze hídként – mondta Mevlüt Çavuşoğlu első elnöki beszédében. – Szeretném magasabb szintre emelni ezt a politikai törekvést, hogy Európa népeinek összekötő hídjaként tevékenykedjünk, éljenek akár a jeges Északi-sarkon, akár Antalya meleg tengerpartján.

Kiemelte, hogy a társadalom számára az egyik legnagyobb kihívás az intolerancia és diszkrimináció növekedése. – A tolerancia továbbra is nagyon fontos cél Európa számára, amelyet nem szabad félvállról vennünk. Gyorsan és újult erővel kell harcba szállnunk az újabb törésvonalak kialakulása ellen, amelyet a másokról alkotott helytelen kép és a másság el nem fogadása eredményez. Legelőször is a saját gondolkodásunkban kell ledöntenünk a falakat. Ha ezt nem tesszük meg, nem érjük el az igazi szabadságot – mondta Çavuşoğlu.

– Közös otthonunkat Európában csak egy nyitott társadalomra tudjuk felépíteni, amely elfogadja a különbözőséget, és elutasít minden kirekesztést, diszkriminációt, félelmet és gyűlöletet. Meg kell semmisítenünk a rasszizmust, a xenofóbiát, az antiszemitizmust, az iszlamofóbiát, és mindenfajta félelmet, amely diszkriminációhoz és intoleranciához vezet.

Elnöksége legfontosabb témái között megemlítette a Lisszaboni Szerződés életbe lépését, amely a két szervezet közötti együttműködés új útjait nyitja meg, beleértve az Európai Unió csatlakozását az Emberi Jogok Európai Egyezményéhez.

Az új elnök felszólította a Közgyűlést, harcoljon azért az európai eszméért, hogy mindenki méltó körülmények között és biztonságban élhessen. Ebben az összefüggésben megismételte a terrorizmus elleni küzdelem fontosságát is.

Mevlüt Çavuşoğlu ragyogó lehetőségként említette az Európa Tanács újonnan megválasztott elnökével, Thorbjørn Jaglanddal várható együttműködését a 47 tagállamot számláló szervezet munkájának fontosabbá és hatékonyabbá tétele, valamint a szükséges reformok meghozatala kérdésében.

Végezetül ígéretet tett, hogy síkra száll a Parlamenti Közgyűlés ügyeinek érdekében egész Európában.

Mevlüt Çavuşoğlu 2002 óta tagja a török parlamentnek mint Antalya képviselője. Hosszú időre visszanyúló nemzetközi tapasztalatokkal rendelkezik a Parlamenti Közgyűlésben és az Európai Biztonsági és Védelmi Közgyűlésben. 2007-2010 között a Parlamenti Közgyűlés alelnökének és a török küldöttség vezetőjének posztját töltötte be, 2006-2008 között a Migrációs, Menekültügyi és Népességi Bizottság elnöke volt, 2009 óta pedig az Európai Demokrata Csoport második alelnöke. Alapító tagja a törökországi Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP), a párt külügyi tagozatának alelnöke. 1968. február 5-én született a törökországi Antalya-ban; nős, egy leánygyermeke van. A posztra csak egy jelölt volt. A Parlamenti Közgyűlés ügyrendje szerint az egyéves elnökség egy alkalommal megújítható.

Forrás: europatanacs.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here