Az ellentétek dacára elmélyülő kapcsolatok Moszkva és Ankara között

Kép forrása: commons.wikimedia.org

Törökország részben rubelben fizet az orosz gázért, az orosz Mir bankkártyáit Törökországban is használhatják, a viták ellenére megpróbálják határidőre befejezni az orosz építésű Akkuyu atomerőművet Törökországban. – ebben állapodott meg Vlagyimir Putyin és Recep Tayyip Erdogan Szocsiban, ahol meglepetésre a csecsen hadúr, Ramzan Kadirov is felbukkant.
Az orosz gáz egy részét Ankara rubelben fogja fizetni. – Ezt Recep Tayyip Erdogan török elnök jelentette be, miután Szocsiban találkozott Vlagyimir Putyin orosz államfővel. Egyik fél sem részletezte, hogy a szállítás milyen hányadát törleszti Törökország orosz valutában.

A rubelben történő fizetéssel Oroszország megkerüli a Nyugat pénzügyi szankcióit – emlékeztetett a Deutsche Welle, emiatt azonban Ankara összetűzésbe kerülhet Washingtonnal.

A legfontosabb orosz bankokat kizárták a SWIFT-hálózatból, ami rendkívül megnehezíti az oroszok számára a pénzátutalást a világ legtöbb bankjába.

Noha Törökország is elítélte az Ukrajna elleni orosz inváziót, tartózkodott attól, hogy csatlakozzon az Oroszországgal szembeni uniós és amerikai szankciókhoz.

VÁLTOZATLANUL IMPORTÁL ENERGIAHORDOZÓT OROSZORSZÁGBÓL, AMELY TÖRÖKORSZÁG OLAJSZÜKSÉGLETÉNEK A NEGYEDÉT, FÖLDGÁZSZÜKSÉGLETÉNEK A 45 SZÁZALÉKÁT BIZTOSÍTJA.

A négyórás megbeszélésen abban is megállapodtak, hogy az orosz Mir fizetési rendszer kiterjesztésével Törökország elmélyíti kapcsolatait Oroszországgal – fejtette ki Erdogan. Öt török bank fogadja majd el a Mirt és a hozzá rendelt bankkártyákat – emlékeztetett a Bloomberg hírügynökség.

Folytatás

Forrás: index.hu