Az Egri csillagok rettegett török börtöne ma is látogatható

Kép forrása: commons.wikimedia.org

Yedikule, Sette tori. Vagyis a Héttorony. Ez a név nem A Gyűrűk Ura-sorozat egyik ismeretlen darabját, hanem az Oszmán Birodalom hírhedt börtönkomplexumát jelöli, ahol számos politikai fogoly lehelte ki a lelkét. Ám az idő még e rettegett épületet sem kímélte. Miért cseng olyan baljósan a börtön elnevezése egy magyar fül számára? Ennek jártunk utána.

Konstantinápoly déli sarkán egy régi vár áll. Falai magasak. A falakon belül hét köpcös torony, mint hét óriás szélmalom (…) A hét toronyba van berakva és betömve a szultánnak minden kincse. A középső kettőben az arany és gyöngyös ékszerek. A tenger felől állókban az ostromszerek, kézifegyverek és ezüstkincsek. A másik kettőben a régi fegyverek és a régi okiratok, könyvek. Ott a hét torony között őrzik a fejedelmi rabokat is. Mindenkit másképpen.

Így ír Gárdonyi Géza az Egri csillagokban arról a börtönről, amelyben mások mellett Török Bálint, a híres vitéz és hadvezér is raboskodott, akit Szulejmán 1541-ben, Buda elfoglalása után fogatott le. Bár neves regényírónk sokszor a romantikus fantáziát hívja segítségül, hogy egyes történelmi események lábra álljanak a papíron, a Héttoronyban valóban sok magyar töltötte büntetését, hogy végül hazájától távol leheljék ki lelküket a janicsárok őrizetében.

Folytatás

Forrás: divany.hu