Az egész világ sorban áll, hogy bevásároljon az orosz páncélosok rémálmából

Kép forrása: commons.wikimedia.org

Szó szerint „az egész világ sorban áll” most a török Baykar vállalatnál, hogy Bayraktar TB2-es drónokat vásároljon – mondta el Selcuk Bayraktar, a vállalat vezetője a Reutersnek.

Az ukrán fegyveres erők számos felvételt töltöttek fel az internetre az orosz-ukrán háború kezdete óta, melyen az volt látható, hogy Bayraktar TB2-esekkel pusztítják az orosz szárazföldi eszközöket, mi is írtunk korábban arról, hogy a Bayraktarok (illetve más, nyugati eszközök, pl. Javelin páncéltörők) iránt megugrik a kereslet.

„A Bayraktar TB2-es csak azt csinálja, ami a feladata – vagyis megsemmisíti a legkorszerűbb légvédelmi, tüzérségi rendszereket és páncélozott járműveket. Az egész világ a vásárlónk” – mondta Selcuk Bayraktar a Reutersnek.

A Bayraktarok teljesítményéről dal is született, illetve Vlagyimir Putyin elnök személyes említése mellett 45 alkalommal szerepelt az orosz védelmi minisztérium beszámolóiban.

A Baykar nem mellesleg egy családi vállalkozás, csak 2005-ben kezdtek el drónokat gyártani. A vállalatvezető azt mondta a Reutersnek, hogy évi 200 TB2-es drónt lesznek képesek a jelenlegi kapacitások mellett legyártani.

Selcuk Bayraktar arról is beszélt a lapnak, hogy már dolgoznak a TB2-es továbbfejlesztett változatán, a TB3-ason, illetve hogy szerinte az oroszok dróngyilkos lézerfegyvere nem lesz hatékony a TB2-es ellen.

Forrás: www.portfolio.hu