Az álmokat nem szabad elmesélni

Kép forrása: www.joshuakonyvek.hu

Nermin Yıldırım
Az álmokat nem szabad elmesélni
Eredeti cím: Rüyalar Anlatılmaz
Kiadó: Joshua Könyvek
Megjelenés: 2023.09.29
ISBN: 978-615-5730-40-5
Fordító: Nagy Marietta
Méret: 135 × 195
Kötés: füles kartonált
Terjedelem: 360 oldal

„Elhallgatjuk azt, amiről leginkább beszélnünk kellene. Talán csak álmunkban fedjük fel, amit rejtegetünk.”

A regény szálait az elhallgatások, titkok és álmok logikája szervezi. A könyv egyik hőse, a már Barcelonában élő Eyüp, orvosa tanácsára elkezdi feljegyezni álmait, és ezzel párhuzamosan régi, zavaros családi emlékek törnek rá. Szembe akar nézni a múlttal, egy az összes közeli rokonát érintő és megviselő titokkal, ezért váratlanul hazatér Isztambulba. És a kavargó örvény lassan felszínre hozza, hogy miért távolodott el igen hamar közvetlen környezetétől, hogy miért jelent neki problémát a gyerekvállalás a jelenben. Miért és mikor siklott félre családtagjai élete. A török írónő regényében mesterien váltja a nézőpontokat, empátiával mutatja be szereplőit, és a végén garantáltan másként tekintünk a regény alakjaira, mint ahogy az elején megismertük őket.

„Vajon az, ha egyáltalán nem szeretik az embert, időnként jobb annál, mint amikor annyira szeretik, hogy nem tudja viszonozni?” „Jól tudta, hogy az ember nem az, amit kimond, hanem az, amit nem mond ki.”

„A ki nem mondott szavak, akár a meg nem tartott vagy elodázott gyász, pusztítóak. Hogy az életet folytatni tudjuk, néha hosszasan kell beszélgetnünk, zokognunk és sírnunk, és igyekeznünk kiszabadulni a múlt kátrányából, amelybe beleragadtunk.”

Forrás: www.joshuakonyvek.hu