Arábiai Lawrence csapata tényleg megtámadta a sivatagi vasútvonalat

arabiai_lawrenceEgy brit régészcsoport bizonyítékot talált az arábiai sivatagban arra, hogy Arábiai Lawrence igazat állított A bölcsesség hét pillére című háborús emlékirataiban a sivatagot átszelő vasútvonal elleni gerillaakciókról.

A Bristoli Egyetem régészei egy Lawrence által kilőtt golyót találtak ásatásaik során a nevezetes Hallat Ammar vasúti leshelynél, ahonnan Lawrence katonáival gerillaakcióját végrehajtotta. Ezt a jelenetet David Lean az 1962-ben Peter O’Toole-lal forgatott Arábiai Lawrence című Oscar-díjas filmben is megörökítette – emlékeztet a phys.org tudományos portál.

Thomas Edward Lawrence angol katona, régész, író és kalandor, a Brit Birodalom alezredese és Fejszál szíriai emír vezérkari főnöke volt. Az 1916-18-as arab nemzeti felkelésben betöltött szerepe miatt kapta az Arábiai Lawrence nevet. A függetlenségükért küzdő arab vezetők elfogadták Lawrence stratégiáját, hogy a közel-keleti vasútvonal elleni rajtaütésekkel gyengítsék a törököket. Több sikeres akciót vezetett a vasút és állomásai ellen, vonatokat és hidakat robbantott fel, kisebb török erőket semmisített meg.

Nicholas Sauders professzor, kollégája, Neil Faulkner és a régészcsoport többi tagja a török uralom elleni arab felkelés nyomait kutató projekt keretében folytattak ásatásokat a sivatagban a felkelés főbb helyszínein. „Az általunk talált golyót egy Colt automata pisztolyból lőtték ki, az akcióban csak Lawrence rendelkezett ilyen fegyverrel, szinte teljesen bizonyos, hogy másnak a lesben álló csapatból nem volt ilyen fegyvere.”

A cikk folytatása>>>

mult-kor.hu