Aki családosan, kisgyerekkel utazna, jelenleg csak Törökországba mehet

Kép forrása: www.pikrepo.com

Immár hét országgal kötött kétoldalú megállapodást Magyarország, amely értelmében kölcsönösen elfogadjuk egymás vakcináit, így a beoltott állampolgárok teszt és karantén nélkül utazhatnak – erősítette meg Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón. Hozzátette, a legtöbb olyan országba nagy valószínűséggel lehet majd utazni, ahová a magyarok szívesen járnak nyaralni. Konkrétumokat nélkülöző kijelentését sokféleképp értelmezhetjük, így számos nyitott kérdést maradt az utazásokkal kapcsolatban. Hiába nevezte butaságnak korábban Orbán Viktor miniszterelnök a hírt, hogy a keleti vakcinákkal nem lehet majd utazni, egyelőre még az említett kétoldali megállapodások sem egyértelműek.

Mint ismert, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter eddig Montenegróval, Szerbiával, Bahreinnel, Szlovéniával, Romániával, Horvátországgal és Észak-Macedóniával állapodott meg az oltások kölcsönös elfogadásában.

Nem tisztázott ugyanakkor a 16 évnél fiatalabb, így szükségszerűen nem olthatók helyzete. Menczer Tamás a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára szerdán a Facebook-oldalára feltöltött videóban azt mondta, hogy Törökországgal megállapodtak, vagyis oda mehetnek a gyerekek és fiatalok is, a többi ország esetében azonban ez a megegyezés még várat magára. Vagyis a családok egyelőre egyedül Törökország felé vehetik az irányt, ha nyaralni mennének, hiszen a nem oltottakat még azok az országok sem engedik be, amelyek amúgy elfogadják a Magyarországon használt vakcinákat.

Problémát okozhat sokak számára a horvát hatóságok kérése is, nem elég ugyanis a védettségi igazolvány a belépéshez, elkérik az oltás után kapott dokumentumot is, amely rögzíti a második oltás időpontját; a belépés csak az ezt követő 14. naptól lehetséges.

Egységes EU-s szabályozás nem lévén a tagországok egyelőre a saját hatáskörükben döntenek a vakcinák elfogadásáról. Az Európai Parlament döntött ugyan egy közösen használható Covid-19 igazolvány majdani bevezetéséről, de a keleti vakcinákat nem vonta bele a kötelezően elfogadott oltások körébe. Így van, ahol csak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által jóváhagyott védőoltásokat – a Pfizert, a Modernát, a Janssent és az AstraZenecát –

Folytatás

Forrás: hang.hu