Adrenalinfröccs a természetben: siklóernyőzés a Van-tó fölött

A kék vizéről és csodálatos természeti adottságairól híres Van-tó partján található Altinsaç és a Van tartomány Gevaş körzetében fekvő İn-öböl Törökország paplanernyőseinek új úti céljaivá váltak.

A két helyszín – köszönhetően az akár 650 méter magasságot is elérő szirtes partoknak és a zöld füvű lejtőknek – számtalan siklóernyőst vonz. Az adrenalinvadászoknak páratlan kilátása nyílik a Van-tóra, a Szent Tamás-kolostorra és a környező erdőkre.

A gevaşi önkormányzat és a Turkish Airlines által áprilisban szervezett paplanernyős rendezvényen 20 ernyős vett részt az ország különböző városaiból. Gevaş polgármestere, Sinan Hakan, az Anadolu hírügynökségnek elmondta: az eseményt azért rendezték, hogy megmutassák, a Van-tó és a körzet jó lehetőségeket nyújt a siklóernyősök számára.

A polgármester úgy látja, a Van-tó ugyanolyan siklóernyős paradicsommá válhat, mint az Égei-régió partján fekvő Fethiye és Ölüdeniz. „20 siklóernyős érkezett az eseményre Törökország minden pontjáról. A Van-tó az ország egyik legszebb helye, emellett pedig kulturális és történelmi jelentőséggel is bír.”

Hamdi Şiray siklóernyő-oktató szerint a régióban található számos hegy tökéletes a paplanernyőzéshez, azonban ahhoz, hogy ezeket a területeket alkalmasabbá tegyék a sport számára, a talajon még utómunkálatokra van szükség.

Şiray szerint a siklóernyőzés jelentősen hozzájárulhatna a régió turisztikai fejlődéséhez: „A paplanernyőzés egyre kedveltebb Törökországban. A következő időszakban Van különböző területein fogunk siklóernyős repüléseket szervezni. Akárcsak Fethiyében, itt is van lehetőség tandemrepülésekre. Vanban rengeteg a szebbnél szebb domb, melyek az ernyőzésre is tökéletesek. A megközelíthetőség javításával és egyéb fejlesztésekkel ez a hely remek siklóernyős turisztikai központtá válhat.”

A Valley Nature Sport Klub igazgatója, Ömer Demez szerint a siklóernyőzés fontos szerepet tölthet be a város természetes szépségének és kulturális örökségének megismertetésében is.

Fordította: Horváth Bálint – Türkinfo

Forrás: Daily Sabah