A törökök nagy becsben tartják, gondosan ápolják a magyar emlékeket

A magyar történelem törökországi vonatkozásait mutatja be az isztambuli Magyar Kulturális Központ / Fotó: VG

Törökországba egyre többen utaznak a világ minden tájáról, köztük sok magyar is. Honfitársaink Isztambulba olyan nagy számban vásárolnak repülőjegyet, hogy a város egyetlen év alatt a hetedik helyről a negyedikre ugrott a kedvencek toplistáján nálunk. A gondosan ápolt törökországi magyar emlékekre, a közös múlt neves képviselőinek szentelt múzeumokra az idei török–magyar kulturális év keretében hívták fel a figyelmet. Vendéglátóink meghívására magyar emlékek nyomába eredtünk Törökországban

A törökök nagy becsben tartják, gondosan ápolják a magyar emlékeket: Rákóczi, Thököly, Kossuth emlékháza, emléktáblái ma is látogathatók és láthatók szépen felújított, karbantartott épületekben, gondosan összeállított szöveges információkkal vezetve végig az érdeklődőket.

Isztambulban 250-300 olyan család él, amelynek van magyar tagja, de nem évszázados gyökerű, nem több generáción át ápolt kapcsolatok ezek, hanem jellemzően friss házasságok. Az isztambuli Magyar Kulturális Központban egy igazán részletes, érthető, kompakt kiállítás vezeti végig a látogatókat a törökországi magyar emlékeken.

A török városban érdemes rászánni egy fél-egy órát arra, ami után már egészen másként tekintünk a hatalmas, nyüzsgő városra – a Boszporusz fölött átívelő, az Európát Ázsiával összekötő hídra.
Hidak a múltba

Isztambul jó néhány napra elegendő látnivalót kínál. A két magyarországnyi lakosságot számláló metropoliszban a török–magyar közös múlt egyik tárgyi emléke a Pantokrator monostor, a Zeyrek Molla dzsámi, amely Szent Piroska/Komnénosz Eiréné (1084–1134) bizánci császárné, magyar királylány kezdeményezésére épült 1118–1136 között. A templom-, kolostor- és kórház együttese az Aja Szófia mellett a második legnagyobb bizánci épület ma már Isztambulban. Itt temették el Eiréné császárnét, akinek szarkofágja később az Aja Szófiában kapott helyet.

Még belefér a napba az isztambuli Hadtörténeti Múzeum, ahol ma is láthatók azok a bőr harci dobok, amiket a mohácsi csata során vertek a törökök.

Az első oszmán fegyverkiállítást is tartalmazó múzeumra rendkívül büszkék a törökök, az egykori Katonai Akadémiai Testgyakorló Házában a hódításokban gazdag sok évszázados történelem gazdag leletanyaga látható.

Folytatás

Forrás: www.vg.hu