A török rockcsapat új albuma: Néma kiáltás

A török rocktörténelem egyik legrégebben alapított csapata a Kurtalan Ekspres új albumot adott ki Sessiz Çığlık (Néma kiáltás) címmel. Az együttes tagja, Ahmet Güvenç szerint a lemezt a nők, a gyerekek, és az állatok ellen elkövetett visszaélések miatt nevezték el így.

A Kurtalan Ekspres közel félévszázada zenél, és bár tavaly nem adtak ki albumot, a rajongókkal folyamatosan találkoznak havonta 10-12 koncerten. Utolsó albumuk viszonylag hosszú előkészítés után került a piacra, közben gitárost is váltottak, de végül úgy adhatták ki, ahogy azt megálmodták.

A lemez társadalmi témákat érint: a nők elleni erőszak, a gyerekek kizsákmányolása, a globális felmelegedés.

A címadó dal a nők és gyermeklányok elleni erőszak, és a lányok gyermekkori házasságáról szól. Egy másik dal az Özgürlük (Szabadság) című dalt Özge Fışkın énekes adja elő. Az album egyik nagy meglepetése a 2009-ben elhunyt Bahadır Akkuzu gitárossal együtt írt, de a mai napig meg nem jelentetett Uyanın (Ébredj fel!) című, ami a globális felmelegedésre és az ez által okozott természeti katasztrófákra hívja fel a figyelmet.

A Kurtalan Ekspres 46. albumának kiadását Barış Manço halálának 20. évfordulójára időzítették, az iránta érzett szeretet és tisztelet jeléül.

Ahmet Güvenç szerint: „A köztársaság szégyenének tekintjük a nők elleni erőszakot. Csak az elmúlt 18 hónapban 23 ezer 17 év alatti lány esett teherbe. Minden nap vannak női áldozatok. A nők a mi anyáink, ők a mindeneink. Mi úgy tudunk ennek megálljt parancsolni, hogy a dalainkkal figyelmeztetünk mindenkit. A velünk együtt zenélni kezdők dalai minden alkalommal üzenetet küldenek.”

Hallgassuk meg a dalt, melyet a Kurtalan Ekspres ad elő Şevval Sam énekesnővel közösen. Az újságkivágások, melyek a klipben szerepelnek mind valóságos esetet mutatnak be. A szöveg fő sora pedig igen megható: „Ez a dal a félbe maradt gyerekkorokért szól”.

A cikk forrása egy interjú, mely a www.karar.com oldalon került publikálásra.

Erdem Éva – Türkinfo