A török népzene népszerűsége napjainkban: íme a sztárok listája

A Spotify egy alkalmazás, melyet leginkább a Z-generáció használ, és bár nemcsak a fiatalok kiváltsága, mégis valahogy a modern viselkedéssel azonosítjuk. Manapság az ismerkedős kérdések között szerepel: ki van a Spotify-listádon?

Ezért is lehet meglepő a tény, amelyet egy cikkben olvastam, hogy a török népzene hallgatottsága – a Spotify statisztika szerint – az elmúlt négy évben 260%-os növekedést mutat. A cikk szerzője szerint ez nem növekedés, csak a valóságra világít rá, hiszen így könnyedén tudjuk mérni, mely dalokat kik és hányan hallgatják meg. A török népzene és a népdalok pedig igenis ott vannak a Z-generáció Spotify-listáján.

Népzenét mondok, mert nem tudok jobb szót a halk müziği kifejezésre.

Igaz, hogy ének-zene órán alaposan megtanultuk: a népdal szerzője nem ismert, szövege a nép ajkán csiszolódva, szájhagyomány útján maradt fenn. Ha a fogalmakat értelmezzük tovább, népies műdal az, mely egyéni szerzőktől származó lírai dal, énekes műzene. Keverednek benne a nép- és műzenei, valamint a szóbeli és irodalmi elemek.

Valójában erről van itt szó, amikor a török népzenéről írunk, török népzenét hallgatunk. Egyéni és szerzője ismert. Sőt ki kell hangsúlyozni: egyedi, különleges szerzők művei ezek a dalok.

Mégis népdal, mert a  török ember szeret énekelni és muzsikálni. Bağlama és saz, de legalább egy gitár kerül elő egy egyszerű baráti találkozó alkalmával is, és máris felhangzanak azok a népzenei elemekkel tarkított dalok, melyet a Z-generáció tagjai is imádnak és énekelnek tovább.

A listán szereplő számtalan művészről már olvashattak a Türkinfo oldalain. Így most könnyű dolgunk van a bemutatássukkal és Önöknek is a megismerkedéssel. Csak klikkeljenek a  nevekre, és máris megtudhatnak róluk sok mindent. Persze akkor ismerik meg igazán a művészeket, ha – akár csak barangolva a zenei szolgáltatón, akár a lenti lista alapján – meghallgatják legnépszerűbb dalaikat.

A „sztyeppék lantosa” néven is ismert Neşet Ertaş a vándordervisek utolsó neves képviselője volt. Neşet egyáltalán nem volt hagyományos népi bárd. Nem a népi hangszereken játszott, hanem azok elektromos verzióján, amelyek manapság a közép-anatóliai városokban is gyakoriak.

 Selda Bağcan a dalai és nyílt véleményformálása miatt a börtönt is megjárt nő, aki az Esti mesék lázadó lányoknak – 100 különleges nő története című, nemzetközi sikernek örvendő könyv egyik fejezetének is főszereplője.

 Musa Eroğlu és Volkan Konak részletes bemutatásával még tartozunk, de dalaikat megtalálják nálunk is. Viszont a nagyon fiatalon elhunyt, roppant népszerű  Kâzım Koyuncu története elolvasható egy cikkünkben.

A fent is említett újságcikk szerzője kiemeli, hogy a zene ereje és jelentősége abban van, hogy összeköti a népet, és segít megélni az emberek aktuális lelkiállapotát legyen az boldog vagy éppen ellenkezőleg, gyászos. Megemlíti azokat a művészeket is, akik az anatóliai dallamokat kívülvitték a török határokon, megismertették a világgal, és éppen napjainkban szereztek óriási népszerűséget a régi nagy nevek dalainak újrafeldolgozásával.

Személyes kedvencem az Altın Gün, akiket legtöbben akkor ismertek meg, amikor kihirdették a 2020-as Grammy-jelölteket, és a Világzenei album kategóriában ez a török folk-rock zenét játszó csapat is az elit listára került. Már Magyarországon is annyira népszerűek, hogy nem lehet jegyet kapni a koncertjükre, mikor Budapesten járnak, csak akkor, ha időben észbe kapunk (én nem voltam elég gyors).

Gaye Su Akyol is adott már koncertet a magyar fővárosban néhány évvel ezelőtt. A tradicionális anatóliai zenét, a pszichedelia, a surf rock és a post-punk kontrasztjait egyesíti futurisztikus megközelítésével. Különleges egyéniség, lázadó a szó nemes értelmében.

Vele is készített közös dalokat a nagyon népszerű VEYasin vagy Hey! Douglas néven ismert török DJ is. Minden idők legismertebb török dalát, az Ayva Çiçek Açmış címűt szerintem a magyar olvasók zöme is hallotta már, és szerintem jó tesz neki a modern feldolgozás. Az elektronikus zene és az anatóliai dallamok találkozása remek egyveleg, annyira, hogy a DJ 2020-ban Arany Pillangó díjat is kapott érte.

Jöjjön végre a lista, mely a török népzene sztárjait sorolja fel!

Néhányan réges-régen éneklik dalaikat, ma is koncerteznek. Másoktól már örökre búcsút vettünk, hangszerük elhallgatott, de az internet segít nekünk abban, hogy bárhol, bármikor velünk legyenek.

A legtöbbet hallgatott török népzene művészek

(a statisztika 2022 júniusa és 2023 júniusa közötti adatok alapján készült)

  1. Neşet Ertaş
    2. Selda Bağcan
    3. Musa Eroğlu
    4. Kâzım Koyuncu
    5. Volkan Konak
    6. Edip Akbayram
    7. Ahmet Aslan
    8. Grup Abdal
    9. Zara
    10. Nurettin Rençber

 A legtöbbször lejátszott dalok listája

  1. Mihriban – Musa Eroğlu
    2. Öyle Bir Yerdeyim ki Ahmet Kaya, Selda Bağcan
    3. Söyle Sunam – Nurettin Rençber
    4. Yolcu – Neşet Ertaş
    5. Telli Turnam – Musa Eroğlu
    6. Ruhumda Sızı – Ender Balkır
    7. Aldırma Gönül – Edip Akbayram
    8. Yalan Dünya – Neşet Ertaş
    9. Neredesin Sen – Neşet Ertaş
    10. Halil İbrahim – Musa Eroğlu

Ha koncerten is ismerkednének hasonló dalokkal, azt Magyarországon is megtehetik. Szerencsések vagyunk, mert van egy csapat, amely Budapest klubjaiban és magyar vidéki városokban játssza el nekünk. A Nasip Kısmetet 2019-ben alapította a már jó pár éve Budapesten élő Arif Erdem Ocak.

Az ötletadó és listákat tartalmazó eredeti cikket elolvashatják a Hürriyet napilap Pazar mellékletében.

Erdem Éva – Türkinfo