Pszichedelikus rock és népzene fúziója a Dupla W jegyében

Egy török énekesnő, akire országa nagy dívái – Selga Bağcan és Müzeyyen Senar – mellett Nick Cave és a Nirvana is hatással volt, és egy magyar énekesnő, aki dalaival drámai belső utazásra hív mindannyiunkat. Hogy mi a közös bennük? Zenéjükben a népzenét és a pszichedelikus rockot kapcsolják össze, s mind a ketten elementáris színpadi jelenléttel bírnak. November 4-én a Müpa új, Dupla W című világzenei sorozatát a Gaye Su Akyol és a Meszecsinka párosa nyitja.

A zene kultúrákon és határokon átívelő erejét valószínűleg senki sem vonja kétségbe. Ettől is izgalmasak azok a találkozások, amikor két, távoli kultúrából érkező művész vagy zenekar között fedezhetünk fel hasonlóságokat. Ezekre épít a Müpa új világzenei sorozata a Dupla W, melynek mindegyik állomásán egy külföldi és egy magyar produkció lép színpadra. November 4-én a pszichedelika és a népzene hajórára pattanva nemcsak Törökországig juthatunk el, de egy különleges belső utazást is átélhetünk két, karizmatikus énekesnő irányításával.

Mielőtt énekelni kezdett, Gaye Su Akyol festészetet (édesapja a híres török festő, Su Akoy) és antropológiát tanult. Aztán találkozott az isztambuli Bubituzak együttessel, és innentől minden megváltozott. 2013-ban rögzítették első lemezüket, melyen jól érződik az énekesnőt inspiráló török dívák és nyugati rockzenék hatásai is. Aztán felkarolta őket – a többek között a Tamikrestet is befuttató – Glitterbeat Records, s második albumuk, a Hologram Ĭmparatorluğu már nemzetközi szenzációt keltett. Pszichedelikus etno-rockjukkal könnyen átlépnek a kelet és a nyugat között húzódó, képzeletbeli zenei határon.

A The Guardian egy kritikájában Gaye Su Akyolt Isztambul új hangjának nevezi, s nem mással, mint Björkkel állítja párhuzamba, ha a korlátok átlépéséről és a dramatikus színpadi megjelenésről van szó. Október 26-án debütált legújabb lemezük, az Istikrarli Hayal Hakikattir zeneileg tovább viszi az anatóliai pop, a népzene és a pszichedelikus rock vegyítéséből születő egyedi világot, s ha hihetünk a külföldi ajánlóknak, dalszövegeiben elég kemény kritikákat fogalmaz meg a jelenlegi török politikai helyzettel szemben. A lemez a DIY, azaz a „csináld magad” mozgalom jegyében, a zenekar magánkiadójában készült – a nemzetközi piacon a Glitterbeat forgalmazza – éppen azért, hogy teljesen függetlenek lehessenek, s semmiféle gazdasági vagy politikai érdeknek se kelljen megfelelniük. Az album mottója a valódi szabadság álma, felhívva a figyelmet saját magunk vállalásának bátorságára.

Folytatás és videó

Forrás: librarius.hu


hun_1ado

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here