A török mozi meghódítja Velencét

biennale15A török mozi már csaknem egy évtizede a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál állandó résztvevője. Az idén szeptember 2-a és 12-e között megrendezendő 72. filmfesztivál során olyan filmrajongók is jelen lesznek, akiknek a beszédtémája a török mozi lesz. A felállás szerint az egyik török film a hőn áhított Arany oroszlán-díjért fog versenybe szállni, a másik pedig a „Jövő Oroszlánja”-díjért, amellyel az első munkákat jutalmazzák. A török mozi egyik klasszikusának, a Remény-nek a felújított változatát is bemutatják, továbbá egy híres isztambuli múzeum (Ártatlanság Múzeuma) az egyik brit produkció fő témája. A zsűri tagjaként a fesztivál vendége egy török filmrendező, Nuri Bilge Ceylan lesz.

A fiatal rendező, Emin Alper filmje volt az egyik hatásos debütáló 2012-ben: első játékfilmje, a Túl a hegyen (Tepenin Ardı) azonnal a közönség kedvence lett, megnyerve 20 díjat, köztük a Cagliari-díjat és a legjobb első játékfilmért járó különdíjat a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon. A Közép-Anatólia hegyei között feudális közegben lassan kibontakozó családi dráma a címlapokra került, mert csak hét mozit tudott lefoglalni a film törökországi bemutatójára.

Egy művész második munkáját – különösen, ha az első nagyszerű volt – mindig türelmetlenül várják és meglehetős kritikával fogadják. Úgy tűnik, hogy Alpernek nem kell emiatt aggódnia, hiszen a második játékfilmje, az Őrjöngés (Abluka) is az Arany Oroszlánért versengő 21 film között van az idén. A film két testvér történetét meséli el, akik két évtized után a politikai cselszövésekkel tarkított, fullasztó Isztambulban próbálják ismét megtalálni az egymáshoz vezető utat.

Arany Pálma-díj nyertesek Velencében

Az Őrjöngés többek között az orosz rendező és Arany Oroszlán-díjas Alexander Sokurov Francofonia, Laurie Anderson Egy kutya szíve (Heart of a Dog) és Atom Egoyan Emlékezz (Remember) című filmjeivel fog versenybe szállni. A többi török filmet a Nemzetközi Filmkritikusok Hetén vetítik és a „Jövő Oroszlánja-díj”-ért fognak versengeni. Az újonc Senem Tüzen filmje, az Anyaföld (Ana yurdu) családi dráma, főszerepben Esra Bezen Bilginnel és Nihal Koldaşsal, amely bepillantás nyújt nők három generációjának életébe a vidéki Törökországban.

Az Oscar-díjas mexikói rendező, Alfonso Cuarón a verseny zsűrijének elnöke. A kilenc tagú zsűri között lesz a színésznő Diane Kruger; a lengyel rendező, Pawel Pawlikowski, az olasz rendező, Francesco Munzi és a török filmrendező, Nuri Bilge Ceylan, aki a 2014-es Arany Pálma-díj nyertese volt a Cannes-i filmfesztiválon. Egy másik Arany Pálma-díjas Törökországból, Yılmaz Güney klasszikusa, a Remény (Umut) a Velencei Klasszikusok szekcióban induló, 21 felújított film között lesz látható. Bertrand Tavernier rendező a filmek közül négyet választott ki, amelyek az idei év Arany Oroszlán-életműdíj várományosai lesznek.

A fesztivál résztvevői napjaink Isztambuljába is bepillantást nyerhetnek a brit rendező, Grant Gee, Az emlékek ártatlansága (Innocence of Memories)című, az Ártatlanság Múzeumáról készült dokumentumfilmjén keresztül, amelyet Törökország Irodalmi Nobel-díjas írója, Orhan Pamuk hozott létre ugyanezt a címet viselő könyve alapján. Orhan Pamuk a film társ-írója, a filmet Velencei Napok szekciójában vetítik majd.

A Jövő Oroszlánjai Törökországból jönnek

Tüzen rendező állhat legközelebb ahhoz, hogy szeptemberben, a közelgő fesztiválon díjat nyerjen, mivel a „Jövő Oroszlánja” vagy más néven a Luigi De Laurentiis-díjat az elmúlt hat évben török film kapta. Seren Yüce filmje, a Többség (Çoğunluk), amely a törökországi városi középosztály érzékenységéről festett precíz portré, 2010-ben nyerte el a díjat. Később, 2012-ben Ali Aydın filmrendező nyert az első, Penész (Küf) című játékfilmjével, amely szívszorító történet egy apáról, aki 18 éve eltűnt fiát kutatja. A filmet a Nemzetközi Filmkritikusok Hetén vetítették le.

Ugyanebben az évben a nemzetközileg elismert női rendező, Yeşim Ustaoğlu filmje, Valahol a kettő között (Araf) bekerült a fesztivál Horizontok (Orizzonti) szekciójába. A film fejlődéstörténet, amely egy szerelmi háromszögön keresztül mutat be mindennapi életeket és nagy álmokat.

Egy másik fejlődéstörténet versengett tavaly az Arany Oroszlán-díjért, de végül ehelyett a zsűri különdíjával a legjobb színésznek járó díjjal tért haza, amelyet a 11 éves Doğan İzcinek kapott. Kaan Müjdeci Sivas című filmje Közép-Anatólia sztyeppéin játszódik és a fiatal főhős és kutyája közötti barátság története. Tavaly a díjnyertes török-német filmrendező, Fatih Akın, az 1915-ös örmény népirtásról szóló történelmi drámája, A vágás (The Cut), szintén versengett az Arany Oroszlán-díjért és egy különdíjjal gazdagodott. Velence idén is készen áll a török filmekre.

Forrás: hurriyetdailynews.com

Fordította: Petrovics Bianka – Türkinfo