Török rendező kapott díjat a Velencei Filmfesztiválon

Forrás: commons.wikimedia.org

Ferzan Özpetek török rendező kapott díjat a koronavírus-járvány miatt szigorú intézkedések mellett megrendezett, szeptember 12-ig tartó Velencei Filmfesztiválon.

A díjat a 20 éven át végzett rendezői és írói munkásságával érdemelte ki. Török gyökerei segítették abban, hogy az életet több különböző szemszögből mutassa meg.

„Nagyszerű érzés díjazottnak lenni. Nagyon boldog vagyok, nagy megtiszteltetés ez számomra” – mondta Özpetek az Anadolu Ajansınak adott interjúban a díjátadó után.

Özpetek több filmjét is Olaszországban forgatta, ahol évek óta él, köztük a legújabbat is, melynek címe La Dea Fortuna (A szerencseistennő). A filmet nagy sikerrel vetítették az olasz mozik februárban, még mielőtt a koronavírus-járvány miatt megállt az élet.

A népszerű török rendező – akit a Velencei Filmfesztiválon többször is díjaztak – a fesztivál írói részlegének SIAE-díját kapta meg.

A díjat az olasz szerzők és kiadók szövetsége osztotta ki. Szerintük a díj „tisztelgés az olasz mozi új klasszikusa előtt, egy olyan szerző előtt, aki történetein keresztül mutatja be Törökország mindennapjait már több mint 20 éve.”

Forrás: Anadolu Ajansı

Kollár Kata – Türkinfo