A török meló – Adnan Polat és az Orbán család üzletei

polatBemutatjuk a török multimilliárdost, aki egyaránt bejáratos Erdoğanhoz és Orbánhoz, és aki közvetített is az európai illiberalizmus két vezéralakja között. A Galatasaray futballklub egykori elnöke az elmúlt években az Orbán család igaz barátja lett, a kastélyvásárlások egyik kulcsfigurája, miközben cégei milliárdokat húznak a magyar államtól.

Még az is lehet, hogy a Magyarországot sújtó stadionépítési láz kialakulásában is szerepe volt Adnan Polatnak. A török labdarúgásban otthonosan mozgó Mészöly Kálmán legalábbis erre gyanakszik, hiszen neki köszönhetően tudjuk, mikor találkozott először Polat és Orbán: a 2005-ben Isztambulban rendezett Bajnokok Ligája-döntő előtti napokban. Mészöly memoárjában, A Szőke Szikla életregényében ír erről: „Kihasználtam az alkalmat, és Orbán Viktort bemutattam Adnan Polatnak, a Galatasaray tulajdonosának, egy dúsgazdag helyi vállalkozónak. Vele aztán körbejártuk Isztambult, hol Adnan Polat, hol én mutattam meg a város nevezetességeit. És azt is láttuk, hogy sorra épülnek a stadionok Törökországban. Ezt csak azért tartom fontosnak megjegyezni, mert úgy gondolom, Orbán Viktor talán ott érezte, gondolta először, hogy ugyanezt nálunk, Magyarországon is meg kellene csinálni.”

A Polat-csoport egyik leányvállalata, „a világ öt legnagyobb burkolólapgyártó cége” közé tartozó EGE Seramik addigra már 12 éve jelen volt a magyar piacon, és a találkozó után egy évvel a Vasas foci­csapatának mezszponzora lett. 2008-ban a világsajtóban is megért egy rövid hírt a Blikkinformációja, miszerint Polat bevásárolná magát a Vasasba, és 3 milliárdos új stadiont építene neki – ebből végül nem lett semmi. De a meghitt isztambuli séták következményei nem korlátozódtak a focira: Adnan Polat mára a magyar kormány fontos szövetségese lett. Ő vezeti a török külkereskedelmi szövetség magyar tagozatát. A tulajdonában álló magyar nemzeti kereskedőházakon keresztül irányítja a kétoldalú kapcsolatokat. Az ezért felelős cége milliárdokat kap homályos célokra a kormánytól. Az irodaháza ad otthont az isztambuli magyar diplomáciának. Másrészt pedig egyre látványosabban jelen van a magyar ingatlanpiacon: azt eddig is lehetett tudni, hogy a Tiborcz Istvánnal kapcsolatba hozott kastélyvásárlásokban benne van, de az Orbán Viktorral, annak lányával és vejével folytatott személyes tárgyalások ennél szorosabb viszonyt sejtetnek. Ennek jártunk utána.

A cikk folytatása >>>