A török mágia kulisszatitkai

torok_magiaTörökország legelterjedtebb szem amulettjét műanyagból vagy üvegből készítik, és arra használják, hogy a viselőjét óvja meg a szemmel veréstől. A hazánkban is egyre elterjedtebb amulett az állatokat és a tárgyakat is megvédheti.

A törökök abban hisznek, hogy elsősorban a kék szemű, szőke hajú emberek képesek a szemmel verésre, ezért a kék, rontástól óvó szemeket nevezik nazarliknak. A másik elterjedt amulett az üzerlik, ami a bajt kergeti el.

A házakban található üzerlik eredetileg növényből készült, de napjainkban műanyag gyöngyökből fűzik. A növényekből készített üzerlik egy-két fűszálát tűzre szokták dobni, hogy a füstje távol tartsa a szemmel verő nazart.

A török mágia a büyü, ami mai török nyelvben a varázslást, mágiát jelenti. A mágus elnevezése a cinci, aki képes a pozitív és a negatív mágia alkalmazására, illetve kapcsolatba tud lépni Alahhal, az ő angyalaival, szentjeivel, és mindennel, ami földön túli hatalommal rendelkezik, függetlenül attól, hogy jó vagy gonosz.

A mágusok két táborra oszlanak. Az egyik a dzinzsik. Ők végzik a legtöbb mágiát, elsősorban a feketét, és a dzsinnekkel kapcsolatos szertartásokat csak ők űzhetik. A fehér mágia a hodzsák, és más különleges személyek területe. Van olyan mágia, amit csak a dzindzsi, vagy csak a hodzsa végezhet, de akad olyan mágikus terület, ahol mind a két tábor dolgozhat.

A török amulett a muszka készítés tudománya (Ta’wiz): Szinte minden muszkát másképpen készítenek el, csomagolnak be. Ehhez az esetek többségében méhviaszozott vásznat használnak, hogy ne nedvesedjen át a viselője testétől, vagy a légköri párától. Ezt a réteget általában követi egy második, szintén textil borítás. Ezt lehet színezni, de eleve választhatunk az adott célnak megfelelő színű textilt.

A muszkákra írt szöveget mindig arab betűkkel írják, mert ezt egyfajta mágikus nyelvnek, betűknek tartják. A betűkhöz számok tartóznak, mert így a számmisztikára is kihat a mágikus erő. Gyakori, hogy a Koránból vett idézeteket írnak az amulettre.

A cikk folytatása>>>

life.ma